Skip to main content

Egenvårdsprogram

5. Vårda relationer

Uttrycket “delad glädje är dubbel glädje och delad sorg är halv sorg” stämmer bra. Andra kan också erbjuda stöd och hjälpa dig att se vad som är viktigt.

Umgås med uppmuntrande personer 

För att tillfriskna från hetsätning krävs ofta att man får stöd av andra. Andra kan inte ge dig en känsla av självrespekt eller självkänsla, men deras stöd, acceptans och kärlek kan hjälpa dig att stärka och befästa din relation till din kropp. 

Försök umgås med personer som uppmuntrar dig och låter dig vara dig själv. På så sätt blir det också enklare för dig att vara snäll mot dig själv. 

Kan du sätta gränser? 

Å andra sidan behöver man också dra gränser. Lika viktigt som det är med närhet till andra är det att sätta lämpliga gränser i sociala relationer.  

Många som lider av hetsätning kämpar med att sätta gränser. Om du kontinuerligt sätter dina egna behov åt sidan och försöker behaga andra är det dags för dig att lära dig att vara snäll också mot dig själv.  

Att ta hand om sin kropp är att vara snäll mot sig själv. Att sätta gränser handlar i sin tur om att vara beslutsam. Det visar att du är viktig och värd omsorg. 

Berätta hur det känns för andra 

Genom att berätta om dina känslor blir det lättare för dig att uttrycka dig själv. Samtidigt faller dina känningar på plats. Du får distans till det du upplever.  

Om dina känslor är kopplade till vad en annan person säger eller gör kan du bäst bearbeta dina känslor genom att berätta det för personen. Det går att berätta bestämt men samtidigt respektfullt för någon annan att man har blivit arg eller frustrerad. 

Det finns två regler när det handlar om att berätta om sina känslor

1. Avsätt tid för att lyssna

Säkerställ att personen som du ska berätta om dina känslor för är redo att lyssna. Be hen att avsätta tid för att lyssna så att hen verkligen fokuserar på dig. 

2. Respektera din samtalspartner

Anklaga inte den andra personen för något och håll den inte ansvarig för dina känslor. Börja prata i jag-form. Prata inte om personen i sig, utan om hens beteende.