Skip to main content

Egenvårdsprogram

10. Stresshantering

Stress ökar sannolikheten för att börja hetsäta. Ju mer stressad du är, desto mindre inre resurser har du som du kan lägga på att fokusera på ditt ätande.

Stress stör även kroppens balans genom att bland annat påverka sömn, ämnesomsättning och aptit. När du minskar belastningen på dig själv frigör du samtidigt inre resurser för att bli av med hetsätningen.  

Det finns många situationer i vardagen som orsakar stress. Effektiv problemlösning är en färdighet som är bra att lära sig. Det kan också hjälpa dig att hantera hetsätandet. När problemen blir lösta på ett annat sätt behöver man inte längre hetsäta för att lösa dem.  

Problemlösning 

För att ta bort det som orsakar stress behöver man lösa problemet. Du kan lära dig att lösa problematiska situationer i vardagen så här: 

1. Identifiera problemet så tidigt som möjligt

Ofta kommer det varningar om att ett problem håller på att uppstå. Att man får ett sug efter att hetsäta är ett tecken på problem. 

2. Definiera problemet och dela upp det i delar

Observera det på ett objektivt och mångsidigt sätt. Viljan att hetsäta är inte kärnan i problemet. En bakomliggande orsak kan vara en känsla av ensamhet. 

3. Kom på och skriv upp alternativa handlingssätt

Fundera utifrån varje möjligt handlingssätt på hur det i praktiken skulle gå att genomföra det och vad det skulle leda till. 

4. Välj det bästa alternativet

Du kan också planera att göra fler aktiviteter efter varandra om situationen inte lindras direkt. 

5. Agera utifrån dina val

Bedöm till sist konsekvenserna. Kunde du lösa problemet? Vilka konsekvenser hade det? 

Att lära sig problemlösning tar tid och är besvärligt, men det går lättare om man övar. Snart går det automatiskt för dig att använda dig av problemlösning. 

Övning: Effektiv problemlösning 

Mål  

Du lär dig att lösa problem på ett mångsidigt och effektivt sätt.  

Anvisning  

Öva på problemlösning med hjälp av följande punkter.

Loading ...

6. Utvärdera genomförandet

Kom ihåg att i efterhand utvärdera hur lösningen lyckades.