Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

5. Ihmissuhteista huolehtiminen

Sanonta jaettu ilo moninkertaistuu ja jaettu huoli puolittuu pitää hyvin paikkansa. Muut voivat myös tarjota tukea ja auttaa näkemään, mikä on tärkeää.

Hakeudu kannustavien ihmisten seuraan 

Ahmintaongelmasta toipuminen vaatii usein tukeutumista toisiin. Toiset eivät pysty antamaan sinulle omanarvontuntoa, mutta heidän tukensa, hyväksyntänsä ja rakkautensa voivat auttaa sinua vahvistamaan ja lujittamaan kehosuhdettasi. 

Pyri hakeutumaan sellaisten ihmisten seuraan, jotka kannustavat sinua ja antavat sinun olla oma itsesi. Sitä kautta sinun on itsekin helpompi suhtautua itseesi lempeäsi. 

Osaatko huolehtia rajoistasi? 

Toisaalta tarvitaan myös rajanvetoa. Yhtä tärkeää kuin läheisyys muiden kanssa on sopivien rajojen säilyttäminen ihmissuhteissa.  

Moni ahminnasta kärsivä kamppailee rajojen asettamisen kanssa. Jos sysäät jatkuvasti omat tarpeesi syrjään ja pyrit olemaan mieliksi toisille, on sinun aika opetella olemaan kiltti myös itsellesi.  

Omasta kehosta huolehtiminen on kiltteyttä itseä kohtaan. Omista rajoista huolehtiminen on vuorostaan jämäkkyyttä. Se kertoo sinulle, että sinä olet itsellesi tärkeä ja huolenpidon arvoinen. 

Kerro tunteistasi muille 

Tunteistasi kertominen auttaa sinua ilmaisemaan itseäsi. Samalla tuntemukset jäsentyvät mielessäsi. Saat kokemuksiisi etäisyyttä.  

Jos tunteesi liittyvät toisen ihmisen sanomisiin tai tekemisiin, pystyt parhaiten työstämään tunteitasi kertomalla niistä tälle ihmiselle. Suuttumuksesta tai turhautumisesta voi kertoa jämäkästi, mutta samalla toista kunnioittavasti. 

Tunteista kertomisessa on kaksi sääntöä

1. Ajan varaaminen kuuntelemiseen

Varmista, että henkilö, jolle paljastat tunteesi, on valmis kuuntelemaan. Pyydä häntä varaamaan aikaa kuuntelemiseen niin, että hän todella kohdistaa huomionsa sinuun. 

2. Puhekumppanin kunnioittaminen

Älä syyttele toista tai aseta häntä vastuuseen tunteistasi. Aloita puheesi minä-lauseilla. Älä puhu henkilöstä vaan hänen käyttäytymisestään.