Egenvårdsprogram
Välkommen till egenvårdsprogrammet för hetsätning!
Är det här egenvårdsprogrammet något för mig?
Programmet passar dig om du upplever att du inte har kontroll över ditt ätande och har utmanande känslor kopplade till det. Med hjälp av programmet får du reflektera över din relation till mat och dina tanke- och handlingssätt.
Detta egenvårdsprogram har utformats för lindriga och medelsvåra symtom.
Du kan använda egenvårdsprogrammet
- 24/7
- gratis
- oavsett ålder
- anonymt och utan inloggning
- i sin helhet eller genom att välja de delar som passar dig bäst
- oavsett om du har en diagnos eller inte
- på egen hand eller som del av övrig vård
Vårt mål är att det ska finnas information och hjälp tillgängligt för alla snabbt, på ett lättåtkomligt sätt och med låg tröskel.
Det här egenvårdsprogrammet bygger på beteendeterapi och boken Bli fri från hetsätning (Duodecim 2013).
För närstående till personer med en ätstörning finns ett eget egenvårdsprogram:
Programmet består av följande delar
1. VAD HANDLAR DET OM?
Du får information om vilken typ av beteende som räknas som hetsätning, och hur en hetsätningsstörning uppstår.
Du lär dig att identifiera faktorer som orsakar och upprätthåller hetsätning.
Du kan bedöma på vilken nivå dina hetsätningssymtom ligger. Du får också information om hur man behandlar en hetsätningsstörning.
2. VERKTYG
I den andra delen får du öva på att äta regelbundet och förhindra hetsätningar.
Du lär dig att identifiera och reglera dina känslor. Du lär dig att ta hand om ditt välbefinnande genom att bland annat sätta gränser, hantera stress och använda dig av medveten närvaro.
Genom att öva förstärker du nya tanke- och handlingssätt och kan skapa en bättre relation till din kropp.
3. RÅD FÖR FRAMTIDEN
I den här delen lär du dig att bedöma din situation och vara snällare mot dig själv.
Du får mer information om hur kontroll över vardagen och ett balanserat liv påverkar den psykiska hälsan. Du lär dig att upprätthålla resultaten du uppnått. Du får också information om var du vid behov kan söka hjälp.
I följande video (1:34) presenterar vi egenvårdsprogrammets upplägg. Du får veta hur programmets övningar och information kan hjälpa dig att börja må bättre.
Vad är ett egenvårdsprogram?
Egenvårdsprogrammet
- bygger på evidensbaserade metoder som påvisats vara effektiva
- består av tre delar
- innehåller information och övningar som hjälper dig att fungera och hantera dina symtom i vardagen
Också ett verktyg för yrkespersonal
Egenvårdsprogrammet kan också användas som stödmaterial på mottagningar. Innehållet lämpar sig för både individuella samtal och gruppträffar. Programmet kan användas i sin helhet eller genom att välja ut delar av det.
Yrkespersonen kan stöda och handleda klienten i att göra egenvårdsprogrammets övningar. Man träffas vanligtvis 1–3 gånger. Under träffarna kan man till exempel fundera på vilka övningar som passar klienten bäst, samt diskutera de tankar som övningarna väcker.
Obs!
Tveka inte att söka hjälp om du upplever att dina symtom är allvarliga!
Minneslista för att komma igång
Var som helst, när som helst
Egenvårdsprogrammet är alltid tillgängligt för dig när du har tid. Materialet är tillgängligt dygnet runt, oavsett var du är. Titta på videorna på din mobiltelefon eller ta en kaffepaus vid din dator och läs mer om ämnet.
Aktiv övning ger resultat
När man lär sig nya färdigheter är det viktigt att ha tålamod. När du börjar med att öva på att använda verktygen i lätta situationer, hjälper de dig efter hand också i svårare situationer när du känner att symtomen håller på att ta över.
För att skydda din integritet sparas inte svar på tester och övningar. Om du vill spara dem kan du kopiera in dem i en separat fil.
Du kan åstadkomma en förändring
Du får snart börja med egenvårdsprogrammet. Fint att du arbetar på att hjälpa dig själv. Egenvårdsprogrammet hjälper dig att komma närmare det liv du vill leva.
Det är normalt att det ibland känns svårt att arbeta med egenvårdsprogrammet. Det är oundvikligt när du strävar efter bestående förändringar. Kom alltså ihåg att inte vara för hård mot dig själv. Gör programmet i lämpliga delar och ta pauser så att du kan återhämta dig.