Skip to main content

Egenvårdsprogram

1. VAD HANDLAR DET OM?

Många har problem med att kontrollera sitt ätande. Hetsätning är ett ganska vanligt symtom, och hetsätningssymtom är den vanligaste ätstörningen.

Många som söker vård för fetma lider av en hetsätningsstörning. En hetsätningsstörning är en psykisk störning som inverkar negativt på välbefinnandet, funktionsförmågan och sociala relationer.  

Uppskattningsvis förlorar ungefär 15 % av alla finländare tidvis kontroll över sitt ätande och hetsäter mat. Man uppskattar att ungefär 3 % av befolkningen lider av en faktisk hetsätningsstörning. Var femte person som söker vård för svår övervikt eller fetma lider av en hetsätningsstörning.  

Vilka symtom ger en hetsätningsstörning? 

En hetsätningsstörning innebär att man upprepade gånger drabbas av attacker, så kallade episoder, då man hetsäter. Under en hetsätningsepisod äter man en avsevärd mängd mat på kort tid.  

Hetsätning är en tvångsmässig handling som kommer i episoder och inbegriper en känsla av förlorad kontroll. När man väl har börjat äta klarar man inte av att sluta. Hetsätning innefattar att man äter i hemlighet och ensam, eftersom det finns skam och skuld kopplat till de mängder mat man har ätit.  

Bantning och dess effekt på vikten 

Man försöker inte omedelbart kompensera för en hetsätningsepisod såsom vid exempelvis bulimi. Ändå försöker man ofta att hejda viktuppgången efter att ha hetsätit. En person med hetsätningssymtom försöker väldigt ofta begränsa sin kost eller gå ner i vikt.  

Om hetsätningen fortgår så går man ofta upp i vikt, vilket kan leda till försämrad hälsa. Man kan också ha en hetsätningsstörning utan att det påverkar vikten. 

Hetsätande kommer med skuld  

Många lider av hetsätning i hemlighet. Man skäms över att ätandet har gått överstyr, och därför döljer man problemet. Utöver skam leder hetsätning ofta till intensiv ångest, skuld och självhat. En person som lider av hetsätning kan också känna sig dålig och skuldbelägga sig själv för att hen inte får ordning på sitt ätande. 

Det är många som undviker att prata om problemet eller söka hjälp på grund av skam. Många söker inte hjälp förrän de har uppvisat hetsätningssymtom under lång tid. Det bästa man kan göra mot problemet med att hetsäta är att lyfta fram problemet i ljuset och söka hjälp. 

Att söka hjälp 

Det går att bli av med ett hetsätningsproblem helt och hållet. Ju tidigare du söker hjälp, desto troligare är det att du blir av med problemet. Det viktigaste är att identifiera att man har ett problem och våga söka hjälp för det.  

Det här egenvårdsprogrammet är till för dig som vill ha information och verktyg för att få bukt med hetsätandet. 

Kom ihåg

Varför ett hetsätningsproblem bryter ut är mycket individuellt och påverkas av många olika faktorer. Hetsätningssymtom leder till mycket skuld och skam. Trots skammen lönar det sig att söka hjälp för sitt hetsätande.