Skip to main content

Egenvårdsprogram

Vilka sjukdomar kan alkoholbruk ge upphov till?

Alkoholen påverkar hela kroppen. En regelbunden och riklig alkoholkonsumtion kan skada nästan alla organ. Dessutom leder det till en ökad risk för beroende.

Levercirros och inflammation i bukspottkörteln

De mest kända hälsoriskerna med långvarigt alkoholbruk är levercirros och bukspottkörtelinflammation. Det kan även uppstå leverinflammation, magkatarr samt läckor i mag- och tolvfingertarmen.

Anemi

För stor alkoholkonsumtion kan också orsaka anemi. Detta beror på att upptaget av vitaminer och mineraler försämras när leverfunktionen försämras. Det är också vanligt att immunförsvaret försämras.

Störningar i hjärtat och cirkulationssystemet

Alkohol höjer blodtrycket och ökar risken för hjärtrytmrubbningar.

Berusningsdrickande är förknippat med en betydande risk för hjärtinfarkt, plötslig död och cirkulationsstörningar i hjärnan. Dessutom orsakar en långvarig hög alkoholkonsumtion degeneration av hjärtmuskeln.

Cancer

Det finns väldigt starka vetenskapliga belägg för att alkohol är ett av de mest cancerframkallande ämnena. Alkoholbruk ökar framför allt risken för bröstcancer och mag-tarmcancer.

Viktuppgång

Alkohol orsakar viktuppgång. Två stop öl om dagen kan leda till en viktuppgång på 1,5–2 kg i månaden. När man ersätter måltider med att dricka får man i sig mycket kalorier men mindre näringsämnen och vitaminer.

Viktuppgången kan resultera i att man utvecklar det som kallas för metabolt syndrom. Vid metabolt syndrom har man högt blodtryck samt onormala blodfetter och onormalt blodsocker. Detta ökar till exempel risken för typ 2-diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Försämring av musklernas funktion

Man kan också uppleva svaghet och degeneration i musklerna samt känselrubbningar. Vissa får darrningar och gikt.

Hormonrubbningar

Alkohol påverkar också hormonsystemets aktivitet. Männen blir mer feminina och kvinnorna får manliga drag.

En riklig alkoholkonsumtion minskar produktionen av manliga könshormoner och spermier samt ökar risken för impotens. Den orsakar också menstruationsstörningar, infertilitet och tidigarelägger klimakteriet.

Trots att det kan kännas lättare att engagera sig i sexuellt umgänge efter ett par portioner så försämras den sexuella prestationsförmågan när man dricker många portioner.

Fosterskador

Alkohol som konsumeras under graviditeten ökar risken för fosterskador. Eftersom man inte har kunna fastställa en säker gräns för intag så är det säkrast att inte dricka alls under graviditeten. Alkohol tränger obehindrat genom moderkakan över till fostrets blodomlopp.

Psykiska störningar

En för stor alkoholkonsumtion orsakar psykiska störningar. Man kan exempelvis ständigt känna sig nervös och oroad.

Alkoholbruk ökar risken för ångestsymtom, självdestruktivitet och olika sömnstörningar. Alkoholbruk har även ett samband med uppkomsten av allvarliga depressioner, psykoser och schizofreni.

Försämring av hjärnans funktion

Alkohol försämrar den intellektuella funktionsförmågan och leder till att hjärnceller förstörs samt att hjärnan krymper.

Förutom minnes- och sömnstörningar kan man även ha svårigheter med koncentrations- och problemlösningsförmågan. Den spatiala förmågan samt förmågan att uppfatta och bearbeta information försämras även. Dessa störningar kan förekomma redan vid måttligt intag.

Man kan även ha problem med koordinationsförmågan. Även hjärnskador orsakade av olycksfall är vanliga hos personer som missbrukar alkohol.

Kom ihåg

När alkoholkonsumtionen minskar till under riskgränsen så återställs den intellektuella förmågan vanligtvis inom några veckor. Återhämtningen hos alkoholmissbrukare kan vara märkbar ifall de slutar dricka helt och hållet.