Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur går jag vidare?

Du har nu slutfört egenvårdsprogrammet för mindre alkoholkonsumtion. Fint!

Följande video (1:20) innehåller information om hur du upprätthåller ditt psykiska välbefinnande efter att du slutfört egenvårdsprogrammet.

Förhoppningsvis fick du användbar information, nya idéer och verktyg för att hantera din alkoholkonsumtion. Det lönar sig att fortsätta göra de övningar som passar dig. Var också i fortsättningen uppmärksam på hur du hanterar din vardag och sträva efter att ta hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Tillåt dig själv att ha vilodagar och planera kanske till och med in dem i förväg. Planera också in motion och meningsfulla aktiviteter i veckokalendern.

Kom ihåg

Tveka inte att söka hjälp ifall din alkoholkonsumtion ökar eller om du känner att symtomen väsentligt försämrar din funktionsförmåga och livskvalitet.

Var kan jag söka hjälp?

Vad ska jag göra om egenvårdsprogrammet inte hjälpte mig tillräckligt?

Tveka inte att söka hjälp ifall din alkoholkonsumtion ökar eller om du känner att symtomen väsentligt försämrar din funktionsförmåga och livskvalitet. Om du redan har en vårdkontakt kan du berätta för din kontaktperson hur du mår.

Om du inte har någon vårdkontakt ska du kontakta primärvården, till exempel en hälsovårdscentral, företagshälsovården eller en privat läkarstation. Mer information om hur du söker hjälp finns i delen om mentalvårdstjänster.

Missbrukarvårdens tjänster – kamratstöd, rådgivning, vård

Om du behöver professionell hjälp hittar du information om lämpliga vårdtjänster på webbplatsen för hälso- och socialvårdsinrättningen i din kommun samt på A-klinikens webbplats.

Hälso- och sjukvården

Hälsostationerna, de privata läkarstationerna och företagshälsovården ger råd och vård om du har problem relaterade till rusmedelsbruk. De erbjuder också en eventuell uppföljning av din förbättrade hälsa när du minskar på din alkoholkonsumtion eller slutar dricka alkohol.

Du kan gå till A-kliniken, Missbrukarpolikliniken eller en motsvarande instans utan remiss för att bryta den onda cirkeln av alkoholbruk eller för att kartlägga din nuvarande situation. Tjänsterna tillhandahålls av både kommunerna och A-klinikstiftelsen.

Droglänken

Droglänken erbjuder på nätet tillförlitlig information om rusmedel samt rådgivning och kamratsamtal. I kontaktuppgifterna för missbrukarvårdens verksamhetsställen på Droglänken hittar du information om vård- och rehabiliteringstjänster som ordnas runt om i Finland och som kan hjälpa dig.

Anonyma Alkoholister

Kamratstödsföreningen Anonyma Alkoholister (AA-grupperna) är verksamma över hela landet. Det enda villkoret för att delta är att man strävar efter nykterhet.

Nätterapi

Om du känner att du har fått en bra start men vill ha ytterligare stöd kan du diskutera möjligheten till nätterapi med din läkare. Psykporten erbjuder nätterapi för överdriven alkoholkonsumtion.

Nätterapi går ut på att man gör olika uppgifter på egen hand. En nätterapeut ger respons på de uppgifter som du gör och svarar på dina frågor. Nätterapeuten har specialiserat sig på den typen av symtom som du har. I nätterapin behandlar man delvis samma teman som i detta vårdprogram och du får göra fler övningar.

Du genomför terapin varje vecka i ca 3–4 månader. I terapin fortsätter du att reflektera över dina svårigheter och lära dig nya beteendemönster med hjälp av information i form av texter, videor och övningar. När nätterapi erbjuds i rätt tid och med rätt fokus har det visat sig ge lika bra resultat som psykoterapi på mottagning.

Nätterapin kan vanligtvis inledas inom en vecka efter att läkaren har utfärdat remissen.

Tack!

Vi önskar dig lycka till med ditt fortsatta arbete och att du finner glädje i livet!

Fick du hjälp av egenvårdsprogrammet för mindre alkoholkonsumtion?

Vill du ge oss respons eller utvecklingsförslag på innehållet? Vi tar gärna emot både ros och ris.