Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur mycket är för mycket?

Vilken effekt alkohol har varierar från en individ till en annan och från en situation till en annan. Trots detta kan man ange några vägledande gränser för när det är skadligt för hälsan att dricka. Gränserna har fastställts för friska personer i arbetsför ålder.

Skadorna alkoholbruket ger upphov till ökar om du använder alkohol dagligen. Detta beror på att kroppen försöker anpassa sig till alkoholens effekter. Situationen resulterar ofta i att antalet alkoholportioner ökar, vilket i sin tur ökar hälsorisken.

Observera att den övergripande situationen påverkas av:

Fysiologiska egenskaper

  • åldern
  • det allmänna hälsotillståndet
  • kön
  • vikt

Underliggande sjukdomar och medicineringar

Underliggande sjukdomar och medicineringar påverkar vilken effekt alkohol har på kroppen. I samband med dessa ska man noggrant tänka på alkoholkonsumtionen. I vissa fall är kombinationen av läkemedelsbehandling och alkoholkonsumtion till och med livsfarlig.

I Identifiera riskerna-videon (1:45) får du information om vilka faktorer som påverkar hur skadligt alkoholbruket är. I videon behandlas även hur livssituationen, de sociala relationerna och hälsan påverkar hur riskfyllt drickandet är.

Gränsvärdena för riskbruk av alkohol

Gränsvärdena för riskbruk av alkohol har fastställts för friska män och kvinnor i arbetsför ålder. Könet påverkar sannolikheten för olika hälsoproblem. Alkoholkonsumtionens effekter är dock alltid individuella.

Nedan finner du information om sambandet mellan konsumtion och hälsorisker. Jämför din egen konsumtion med dessa riktgivande gränsvärden.

Hur stor är en alkoholportion?

En alkoholportion (ett standardglas) innehåller 12 gram ren alkohol.
En alkoholportion motsvarar något av följande:
• 33 centiliter öl, long drink (lonkero), cider eller hard seltzer med en alkoholhalt på cirka 4,7 % 
• 12 centiliter vin
• en restaurangportion, dvs. 4 centiliter starksprit

Finns det en ofarlig nivå?

Enligt en översikt som gjorts i Finland (Duodecim, 2018) är alkoholbruk troligtvis inte riskfyllt för en frisk arbetsför person om konsumtionen är 0–1 portion per dag för kvinnor och 0–2 portioner per dag för män.

Det är dock inte fråga om säkerhetsgränser. Att dricka även små mängder kan öka risken för skador.

Gränsvärdet för riskbruk av alkohol för ett dryckestillfälle

Riskbruksgränsen för alkohol under ett dryckestillfälle är 5–6 portioner för kvinnor och 6–7 portioner för män. Denna alkoholmängd leder till att alkoholhalten i blodet stiger till i genomsnitt en promille hos en normalstor vuxen. Då är risken för olycksfall redan märkbart förstorad.

Måttlig risk

Gränsen för måttlig risk är 7 portioner per vecka för kvinnor och 14 portioner per vecka för män. Om alkoholkonsumtionen är på den här nivån under en längre tid ökar belastningen på levern. Detta återspeglas i förhöjda levervärden. Samtidigt ökar risken för till exempel alkoholrelaterade cancerformer.

Hög risk

Gränsen för hög risk är 12–16 portioner per vecka för kvinnor och 23–24 portioner per vecka för män.
Om alkoholkonsumtionen är på den här nivån under en längre tid ökar risken för olika hälsoproblem. Samtidigt ökar risken för alkoholrelaterad dödlighet betydligt.

Unga

Ungdomars alkoholkonsumtion innebär alltid riskkonsumtion. Ungdomars återkommande alkoholkonsumtion med avsikten att bli berusad (berusningsdrickande) ökar risken senare i livet för rusmedelsmissbruk, psykisk ohälsa och för tidig död.

Gravida

Under en graviditet är det säkrast att helt och hållet undvika att dricka alkohol.

Äldre personer

Risknivån för alkoholkonsumtion är lägre bland äldre än bland personer i arbetsför ålder. Kroppens förmåga att tolerera alkohol minskar med åldern och i takt med att förekomsten av sjukdomar ökar. Läkemedelsbehandlingar kan också ha en inverkan på vilken effekt alkohol har.

Förändringarna som orsakas av ålder, sjukdomar och läkemedel är individuella.

Fysisk ansträngning

Att anstränga sig fysiskt efter att man druckit utgör en hälsorisk.