Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur kan jag stödja min närstående?

Ifall någon i din närhet har problem med alkohol så kan du hjälpa hen på många sätt. Observera att sättet en sak tas upp på är avgörande för hur meddelandet tas emot.

Först och främst ska du fundera på vem som vore den bästa personen för att ta initiativet. Om du är make/maka/partner eller vän till missbrukaren är det naturligt att du själv vill hjälpa. Du kanske redan har försökt ett tiotal gånger.

Make/maka/partner eller vän

Ifall den ena partnern dricker så kan förhållandet klart försämras, vilket kan leda till att försöken att hjälpa tolkas på fel sätt. I dessa fall kan du fundera på om någon annan, såsom ett syskon, en vän eller någon annan utomstående, har bättre möjligheter att inleda diskussionen.

Även om någon annan tar initiativet är det viktigt att du därefter öppet och lugnt försöker diskutera era gemensamma problem med personen i fråga.

Tidpunkten

Det lönar sig också att fundera på den bästa tidpunkten för att försöka påverka personen i fråga. Ju snabbare du ingriper, desto bättre, men även då ska du försöka välja rätt tillfälle. Det är ingen idé att försöka prata om att minska alkoholkonsumtionen med en berusad person.

Ta upp saken i en situation där ni kan vara på tumanhand i lugn och ro så länge att ni hinner diskutera saken ordentligt. Be att din närstående först funderar på sin alkoholkonsumtion och dess nackdelar. Först därefter kan du ta upp behovet av förändring.

Hur pratar jag om problemet?

Att tjata på utan att tänka sig för är fruktlöst. Försök att så lite som möjligt skarpt anklaga, kräva och stämpla personen. Det väcker motstånd och försvårar förändringsprocessen.

Om era problem har pågått så länge att du känner att du är på bristningsgränsen bör du göra det entydigt klart för hen. Försök ändå att presentera din ståndpunkt på ett lugnt sätt. Du kan till exempel säga att du älskar hen, men att du inte längre orkar. Situationen måste förändras.

Hota eller moralisera inte

Undvik ultimatum som du varken kan eller kommer att verkställa. Moralisera inte heller.

Din närstående har redan dåligt samvete för sin alkoholkonsumtion. Att moralisera försämrar hens självkänsla och gör det ännu mer nödvändigt att fortsätta med den onda cirkeln.

Kom ihåg det som är bra

För rättvisans skull kan det vara bra att göra upp en lista med tio punkter över saker du gillar hos din närstående. Kom ihåg att även framföra dessa positiva saker så att den andra parten inte känner att hen bara blir anklagad för allt hela tiden.

Mina egna alkoholvanor

För att hjälpa din närstående kan du även vara tvungen att se över dina egna alkoholvanor. Uppmuntra inte hen att dricka och locka inte med hen till evenemang som kan visa sig vara svåra för hen.

Servera alkoholfria drycker ifall du bjuder hem gäster. På så sätt försätts inte personen som försöker bli nykter i rampljuset.

Ge stöd

Det viktigaste är att du visar att du står på din närståendes sida och även är redo att stödja hen om det blir svårt. Du kan också stödja hen med hjälp av det här programmet, men börja inte övervaka hen. Det leder till att hen kommer att lägga över ansvaret på dig.

Det kan vara bra för din psykiska hälsa att du försöker diskutera dina problem med andra som befinner sig i en liknande situation.

Ansvaret ligger hos din närstående

Att stödja en närstående betyder inte att du försöker rädda hen eller att du hamnar i en beroenderelation med hen. Hen själv bär ansvaret för förändringen.

Det kan vara svårt för den som försöker hjälpa att acceptera att man i slutändan inte kan bestämma över den andra personen. Om hen medvetet har bestämt sig för att leva sitt liv på sitt sätt, oavsett hur skadligt du tycker det är, så är beslutet hens.