Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur påverkar alkohol kroppen?

Alkoholen påverkar det centrala nervsystemet i två steg. Inledningsvis när man börjar dricka och är lätt berusad (salongsberusad) så minskar hämningarna, man blir aktivare, mer upprymd och piggare. När man sedan fortsätter att dricka och blir mer berusad eller slutar dricka och ruset börjar avta så framhävs istället den dämpande effekten som alkohol har på det centrala nervsystemet.

Kroppen anpassar sig till intaget av alkohol

Nervsystemet vänjer sig vid och anpassar sig till alkoholen. Detta leder till att det krävs allt större portioner för att åstadkomma samma önskade effekt. Denna toleransutveckling sker oavsett om man använder alkohol för att bli berusad, för att koppla av eller för att försöka sova. Toleransutvecklingen sker individuellt.

Vilken inverkan har toleransutvecklingen?

Att man utvecklat en tolerans kan exempelvis innebära att man upplever att man dagen efter man druckit är körduglig trots att man fortfarande har alkohol i blodet. Detta kan bero på att den mängd alkohol man tidigare förbrukat nästa morgon redan har brukat gå ur kroppen, men när kroppen har anpassat sig till alkoholen så kan det hända att man dricker så många portioner under kvällen att man fortfarande har alkohol i blodet på morgonen.

Riskerna med kraftig berusning

Även om man inte är beroende av alkohol så kan väldigt påfrestande alkoholvanor äventyra ens hälsa och liv.

Olycksfallen ökar kraftigt i takt med att portionsmängden ökar. Efter ett par öl är risken för olyckor vanligtvis 2–3 gånger större än normalt. När berusningstillståndet stiger till 1,5 promille är risken för olyckor redan 10–20 gånger högre.

Unga och ovana individer kan dricka snabbt och mycket utan att inse att det tar sin tid för alkoholen att absorberas. Att dricka för snabbt och för mycket kan orsaka alkoholförgiftning eller leda till döden.