Skip to main content

Egenvårdsprogram

10. Öva på situationer på förhand

Talängslan kan orsakas av att man är osäker över sina färdigheter i sociala situationer. Om man inte har deltagit eller diskuterat med andra under en längre period så har de sociala färdigheterna inte kunnat utvecklas.

Att öva på sociala situationer på förhand gör det lättare att agera i dem. På denna sida finns tre övningar som hjälper dig att hantera typiska ångestväckande situationer. Du kan göra alla övningar eller välja de som passar dig bäst.

Att först öva på sociala färdigheter i en enkel situation gör det lättare att tillämpa färdigheterna i en situation som väcker talängslan. När saker inte händer oväntat känner man att man har kontroll över situationen.

Att öva på olika roller som en form av exponering

Exponeringen kan även utföras genom att visualisera och planera ångestväckande situationer samt fundera på den egna rollen i dem. Det kan vara ett viktigt första steg på vägen till att öva på att tala i vardagliga situationer.

Öva på att ta på dig olika roller så konkret som möjligt, så att färdigheterna sedan kan överföras till vardagen.

Övning 10a: Presentera dig själv och möt andra

Varför?

Du lär dig att våga berätta vad du heter och presentera dig själv.

Hur?

Börja öva med personer eller i sällskap där talet redan flyter på.

Hemma kan du ta hjälp av en förälder eller ett syskon för att öva till exempel på hur du presenterar dig för och lär känna en ny lärare eller klasskamrat.

Syskonet eller föräldern kan ställa frågor såsom ”Vad heter du?” och ”Vilken klass går du i?” på vilka du svarar.

Prova på att inleda samtalet exempelvis på skolgården, ifall det är en plats där du brukar uppleva talängslan. På så sätt får du uppleva att du lyckats svara eller ställa frågor på en plats där det inte har gått tidigare.

Upprepa övningen. Tänk ut flera vardagliga sociala situationer som du på förhand kunde öva på.

Loading ...

Övning 10b: Avsluta ett samtal och avlägsna dig

Varför?

Förutom att diskutera och kommentera i allmänhet är det viktigt att kunna avsluta ett samtal verbalt istället för att bara bli tyst och gå därifrån.

Att lämna ett samtal utan att säga något betraktas ofta som oartigt. Därför är det viktigt att veta hur man avslutar ett samtal verbalt eller med gester.

Hur?

Börja öva med personer eller i sällskap där talet redan flyter på. Diskutera ett ämne som ni har kommit överens om. Föreställ dig sedan att du får bråttom och måste gå mitt i samtalet.

Fundera själv eller tillsammans med de andra på vad du skulle kunna säga för att avsluta samtalet på ett artigt sätt. Öva och upprepa.

Övning 10c: Öva på vardagliga roller

Varför?

Du får erfarenhet av olika normala sociala situationer i vardagen och att agera enligt de roller som hör till dem.

Hur?

1. Fundera på i vilken vardaglig situation du skulle vilja öva på att tala och hurdana roller deltagarna har. Det kan till exempel handla om att besöka skolans kansli eller delta i ett samtal på rasten.

2. Öva med en vän eller familjemedlem på repliker som ofta förekommer i en liknande situation.

Öva även på att

  • argumentera emot
  • uttrycka din åsikt
  • ställa ytterligare klargörande frågor för att hålla igång samtalet när samtalspartnern är tyst.

3. Du kan också lägga till att öva på att presentera dig själv samt avsluta samtalet.

4. När du känner att du är redo kan du söka dig till vardagliga situationer där du gradvis kan öva upp dessa färdigheter i genuina sociala situationer.

Kom ihåg

Att på förhand öva på talsituationer leder till att man upplever mindre talängslan i vardagen. Kom ihåg att det krävs upprepning och uthållighet för att stärka modet att tala!