Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

10. Tilanteiden harjoittelu ennakkoon

Puhejännityksen taustalla voi olla epävarmuutta omista taidoista sosiaalisissa tilanteissa. Jos puhumattomuus ja osallistumattomuus ovat jatkuneet pitkään, eivät sosiaaliset taidot ole päässeet kehittymään.

Sosiaalisten tilanteiden harjoittelu etukäteen helpottaa niissä toimimista. Tällä sivulla on kolme harjoitusta avuksi tyypillisiin jännittäviin tilanteisiin. Voit tehdä ne kaikki tai valita itsellesi sopivat.

Harjoittelu helpossa ympäristössä helpottaa taidon käyttöönottoa jännittävässä tilanteessa. Kun asiat eivät tapahdu yllättäen, voi kokea hallinnantunnetta.

Rooliharjoitukset toimivat altistuksena

Jännittävän tilanteen suunnittelu ajatusten ja roolien tasolla on myös altistumista. Se voi olla tärkeä ensiaskel matkalla kohti puhumisen harjoittelua arjen tilanteissa.  

Rooliharjoitukset kannattaa suunnitella mahdollisimman konkreettisiksi, jotta harjoitus on siirrettävissä arkeen. 

Harjoitus 10a: Itsensä esittely ja sosiaalinen kohtaaminen

Miksi?  

Saat rohkeutta kertoa oman nimesi ja esittäytyä. 

Miten?  

Aloita harjoittelu siinä seurassa, jossa puhe jo sujuu.  

Kotona voit vaikka vanhemman tai sisaruksen kanssa harjoitella, miten esimerkiksi uuden opettajan tai luokkakaverin kanssa esittäydytään ja tutustutaan.  

Sisarus tai vanhempi voi kysyä sinulta esimerkiksi “Mikä sinun nimesi on?” ja “Millä luokalla sinä olet?”, ja sinä vastaat.   

Jos haluat harjoitella puheen käyntiin saamista paikassa, jossa se yleensä lukittuu, voi harjoittelun toteuttaa esimerkiksi koulun pihalla. Näin saat kokemusta siitä, että olet pystynyt vastaamaan tai tekemään kysymyksiä paikassa, missä se ei aiemmin ole onnistunut. 

Toista harjoitusta. Mieti, mitkä ovat sellaisia arjen kohtaamistilanteita, joiden ennakkoon harjoittelu hyödyttäisi juuri sinua. 

Loading ...

Harjoitus 10b: Keskustelun päättäminen ja vuorovaikutustilanteesta poistuminen

Miksi?  

Puhumisen ja yleisen kommentoinnin lisäsi on tärkeä osata päättää keskustelu sanallisesti sen sijaan, että vain vaikenee ja poistuu. 

Sanatonta keskustelusta poistumista pidetään usein epäkohteliaana. Siksi on tärkeä osata lopettaa keskustelu sanoin tai elein. 

Miten?  

Aloita harjoittelu siinä seurassa, jossa puhe jo sujuu. Keskustelkaa jostain sopimastanne aiheesta. Kuvittele, että sinulla on kiire ja joudut poistumaan kesken keskustelun.  

Mieti tai miettikää yhdessä, mitä voisit sanoa päättääksesi keskustelun kohteliaasti. Harjoittele ja toista.

Harjoitus 10c: Arjen puheroolien harjoittelu

Miksi?  

Saat kokemusta erilaisista arjen normaaleista vuorovaikutustilanteista ja niissä ilmenevistä puherooleista.  

Miten? 

1. Mieti, missä arjen tilanteessa haluaisit harjoitella puhumista ja minkälaisia puherooleja tilanteessa on. Tilanne voi olla esimerkiksi asioiminen koulun kansliassa tai välituntikeskusteluun liittyminen.  

2. Harjoittele kaverisi tai perheenjäsenesi kanssa tilanteeseen tavallisimmin liittyviä repliikkejä. 

Harjoittele myös  

  • vastaan väittämistä 
  • oman mielipiteen ilmaisua 
  • tarkentavien lisäkysymysten tekemistä keskustelun ylläpitämiseksi silloin, kun puhekumppani on hiljaa.  

3. Voit liittää tähän harjoitukseen myös esittäytymisen sekä keskustelun päättämisen.   

4. Puherohkeuden vahvistuttua hakeudu sellaisiin arjen tilanteisiin, missä voit vähitellen harjoitella näitä taitoja aidoissa vuorovaikutustilanteissa.

Muista

Puhetilanteiden harjoittelu ennakkoon vähentää puhejännitystä arjessa. Muista, että puherohkeuden vahvistuminen vaatii toistoja ja sinnikkyyttä!