Egenvårdsprogram
7. En närstående som stödperson
En person som gör det lättare för dig att inleda ett samtal kan fungera som stödperson i situationen. Välj en person eller närstående som du har lätt att diskutera med.
På denna sida finns två övningar där en närstående fungerar som stödperson. I den ena övar du på en plats som gör dig nervös och i den andra i närvaro av en person som gör dig nervös. Du kan göra båda eller välja den som passar dig bäst.
Hur hjälper en stödperson mig?
Ifall man har kunnat inleda ett samtal med en bekant samtalspartner på en plats som gör en nervös, så kan det vara lättare för en att sedan även tala med andra som är närvarande.
Man kan även öva på att inleda samtal per telefon genom att ringa upp sin stödperson. Det kan göra det lättare att inleda diskussioner ansikte mot ansikte.
Femsekundersregeln
I en ångestväckande talsituation är det vanligt att det tar en stund före man får sagt det man vill. Därför ska den som fungerar som stödperson vänta i minst fem sekunder så att man hinner reagera och få fram sitt ärende.
Femsekundersregeln ger en extra tid i situationer där tillfället att svara annars skulle gå en förbi.
Övning 7a: Öva på att tala på en plats som gör dig nervös
Varför?
Du får öva upp ditt mod att tala med hjälp av en stödperson, det vill säga en närstående som hjälper dig. Du övar på en plats där talet vanligtvis lätt låser sig eller där du inte kan tala alls.
Att öva på ångestväckande platser med en trygg samtalspartner är ett steg mot att kunna tala på samma plats även med andra.
Hur?
- Börja med att introducera personen som fungerar som stödperson till detta egenvårdsprogram och denna övning före du börjar.
- Välj den plats där du vill öva på att våga tala.
- Välj även på förhand ut ett samtalsämne. Att tänka på ämnet på förhand kan göra det lättare att tala och minska den initiala nervositeten.
- Gå sedan till den ångestväckande platsen och diskutera det ämne som ni på förhand kom överens om.
- Påminn din stödperson om femsekundersregeln, dvs. att hen alltid väntar i fem sekunder innan hen ställer en ytterligare fråga. Det ger dig tid att komma igång med talet.
- Ifall du inte kommer igång med talet så kan stödpersonen försöka formulera frågan på ett annat sätt. Hen kan även ställa en fråga som du kan svara antingen ja eller nej på eller som du kan besvara med en gest.
Övning 7b: Öva på att tala på en plats med någon annan inom hörhåll
Varför?
Du övar på att tala med hjälp av en stödperson då du befinner dig i en situation tillsammans med en person som höjer din talängslan.
Under övningens lopp får du känna att talet flyter på även om en person som gör dig nervös är närvarande. Efter övningen är du ett stort steg närmare att kunna tala med den här personen direkt.
Hur?
I denna övning samtalar du med din stödperson så att personen som gör dig nervös är inom hörhåll.
1. Be de som deltar i övningen att bekanta sig med detta egenvårdsprogram och läsa igenom den här övningen.
2. Välj den situation som du vill öva på, såsom att tala i klassen när läraren är närvarande. Kom på förhand överens om samtalsämnet för att göra det lättare att tala.
Om du vill kan du skriva ner ett lämpligt ämne nedan
3. Fundera ut ett lämpligt avstånd för personen som höjer din talängslan så att du inte blir för nervös.
- Inled ett samtal med din stödperson. Personen som gör dig nervös är på den plats ni kommit överens om och hör er.
- Om övningen känns lätt kan personen komma och sätta sig med er. Så småningom kan hen börja delta i samtalet. Du kan fortfarande rikta dina svar och prata direkt till din stödperson.