Skip to main content

Egenvårdsprogram

4. Ta gester till hjälp

I vardagen och i situationer som gäller din säkerhet är det viktigt att du kan göra dig förstådd även för andra än de personer som du upplever som trygga. Man kan stöda talet till exempel med hjälp av handlingar, gester, bilder eller skrift.

Det kan hända att du lite åt gången behöver öva på ögonkontakt, gester samt att ge och ta. Det beror på hur nervös du är.

Om din talängslan inte bara får talet, utan hela kroppen att låsa sig, ska du först fokusera på att använda gester i större utsträckning. Öva först efter det på verbal kommunikation.

Påminn dig själv om vad du övar på just nu. Till exempel ”Jag övar på att använda mer gester”. Du kan också ta en skärmdump av övningen så att du kommer ihåg den.

Övning: Använd mer gester för att stöda talet

Varför?

Att använda gester gör det lättare att kommunicera med andra och uttrycka sig själv. Du lär dig att kommunicera via gester för att öka ditt mod att tala.

Hur?

  1. Observera vilka gester andra använder när de talar. Exempel på gester är att skaka på huvudet, nicka, rycka på axlarna, visa riktning med handen eller ge tummen upp.
  2. Fundera på hur du kan öka användningen av gester under samtal eller interaktioner.
  3. Fundera på vilka gester som känns mest naturliga för dig att prova på.
  4. Börja med en gest och öka gradvis och medvetet användningen av gester.
  5. Öva på att använda gester i avslappnade situationer som du redan upplever att går bra. Det blir lättare att använda gester i situationer som gör dig nervös om du först övar på dem i mer avslappnade situationer.
  6. När du lär dig att använda gester i situationer som gör dig nervös kan det också bli lättare att våga tala.

Kom ihåg

Gester, ansiktsuttryck och annan icke-verbal kommunikation är effektiva sätt att kommunicera. Använd dem medvetet i olika vardagssituationer. Följ med ifall det minskar på din talängslan eller gör dig mer avslappnad.