Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur går jag vidare?

Du har nu slutfört programmet. Fint!

Följande video (0:56) innehåller information om hur du upprätthåller ditt psykiska välbefinnande efter att du slutfört egenvårdsprogrammet.

Förhoppningsvis har du fått nyttig information, nya idéer och metoder för att öka modet att tala. Det lönar sig att fortsätta göra de övningar som passar dig. Var även i fortsättningen uppmärksam på din ork och sträva efter att ta hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Tillåt dig själv vilodagar och planera till och med in dem på förhand. Avsätt också tid för motion och meningsfulla aktiviteter.

Kom ihåg

Tveka inte att söka hjälp ifall din talängslan förvärras eller om du känner att symtomen väsentligt försämrar din funktionsförmåga och livskvalitet.

Vad ska jag göra om egenvårdsprogrammet inte hjälpte mig tillräckligt?

När lönar det sig att söka hjälp?

Du ska uppsöka vård om den selektiva mutismen börjar orsaka besvär i ditt liv och begränsa din vardag, så att du upplever symtom hemma, i dina vänskapsrelationer eller i skolan. Om den selektiva mutismen blir utdragen kan den också öka risken för ytterligare problem.

Du ska även söka hjälp ifall symtomen har en klart negativ inverkan på din vardag eller ifall de oroar dina föräldrar.

Var kan jag söka hjälp?

Om du redan har en vårdkontakt ska du berätta för din kontaktperson om dina bekymmer.

Om du inte har någon vårdkontakt ska du med hjälp av en närstående vuxen kontakta skolhälsovården, en hälsostation eller en privat läkarstation. Mer information om hur du söker hjälp finns i delen om mentalvårdstjänster.

Hurdan är hjälpen?

Behandlingen av selektiv mutism är individuell. I behandlingen ingår att man arbetar med föräldrarna. Samarbete med skolan är även viktigt.

Behandlingen kan till exempel innefatta att skriva eller rita eller aktiviteter med djur. Den unga kan delta i vårdbesöken på egen hand eller tillsammans med familjen.

Om symtomen är svåra kan behandlingen genomföras på den ungdomspsykiatriska polikliniken. En talterapeut, psykolog eller annan specialist med kunskap om talängslan deltar ofta i behandlingen.

Vad gör jag om min skola behöver mer information om ämnet?

Du kan skicka följande länk till de vuxna i skolan:

Nyttiga länkar

Föreningen Puheeksi ry för situationsbundna svårigheter att tala stöder familjer, unga och vuxna med situationsbundna svårigheter att tala.

Mer information om selektiv mutism:

Andra nyttiga egenvårdsprogram

Tack!

Vi önskar dig lycka till med ditt fortsatta arbete och att du finner glädje i livet!

Fick du hjälp av egenvårdsprogrammet för unga med talängslan?

Vill du ge oss respons på innehållet eller komma med utvecklingsförslag? Vi tar gärna emot både ris och ros.