Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur påverkar beroendet de närstående?

Ett rusmedelsberoende kan orsaka stor stress för både droganvändaren och hens närstående. De närstående löper risk att insjukna på grund av belastningen i situationen. Symtomen kan vara psykiska och fysiska.

Vardagen blir tung 

Rusmedelsberoendet är en sjukdom som förändrar interaktionsförhållandena inom familjen. Därför påverkar rusmedelsbruk också alltid närstående.

Vardagen förändras ofta och det uppstår utmanande situationer där det är svårt för en närstående att veta hur hen ska agera. Belastningen kan många gånger orsaka konflikter och interaktionsproblem. Den närstående balanserar ofta mellan olika alternativ.  

Belastningen kanske ökar på grund av att krisen är långvarig och förknippad med olika faser, samt besvikelser och rädsla.  

Den närstående kan få symtom 

De närståendes välbefinnande börjar ofta lida i en betungande situation.

En närstående kan till exempel uppleva: 

  • sömnlöshet
  • smärta 
  • ångest 
  • rädslor 
  • depression 

Närstående kan börja isolera sig och deras sociala relationer kan bli lidande.

Samspelet i familjen förändras

Den ungas rusmedelsbruk kan börja styra stämningen i familjen. De olika typerna av motstridiga känslor kan alternera. Dessa känslor kan inkludera rädsla, skuld, en vilja att hjälpa, hopp och besvikelser.

Den unga kan kännas helt främmande eller förändrad, även om hen också är sig själv.

Den närstående kan börja akta vad hen gör och säger. Hen kan börja tolerera ett beteende från den unga som hen inte skulle acceptera från andra närstående.

Situationen leder ofta till att de närstående så att säga hela tiden är beredda och på sin vakt. Det här är tungt för alla.

Olika familjemedlemmar har olika roller i förhållandet till den unga, och var och en reagerar på eget sätt i en kris. De olika sätten att agera kan orsaka konflikter.

Syskon 

En ung persons drogberoende kan påverka hens syskon på många sätt. När föräldrarnas uppmärksamhet riktas mot den unga som använder droger, kan syskonen vara tvungna att ta mer ansvar för sina angelägenheter.  

Många syskon börjar sköta ärenden för den unga som använder droger. Ett syskon kan också ta på sig rollen som beskyddare eller förtrogen.

Barnen i familjen månar ofta om och tar ansvar inte bara för sina syskon utan också för sina föräldrar och vill inte belasta dem. Syskonen kan känna att de inte kan hjälpa tillräckligt. Situationen kan väcka känslor av ensamhet, hjälplöshet och utanförskap.

Kom ihåg

Även små barn reagerar lätt på förändringar i familjen och stämningen hemma. Det är viktigt att tillsammans diskutera situationen och de känslor som den väcker.  

Man kan berätta för de yngsta att det äldre syskonet är sjukt och att hens beteende eller situation inte beror på något som det yngre syskonet gör eller säger.  

Man kan också skapa en känsla av trygghet genom att berätta att vuxna försöker hjälpa syskonet så gott de kan, och att det inte är barnens ansvar att hjälpa. 

En parrelation  

En kris orsakar ofta konflikter i en parrelation. Föräldrarna kan reagera på situationen på olika sätt. Någon kan försöka hantera situationen genom att rationalisera saken, medan känslorna lätt kommer upp till ytan hos en annan. Det kan vara svårt att förstå den andra. Detta kan leda till beskyllningar.

Konflikterna kan leda till att den ömsesidiga kontakten bryts. Då känner sig föräldrarna ensamma med sina bekymmer och känslor.

Det är viktigt att 

  • upprätthålla en dialog och diskussion: Vad känner och upplever vi? Vilka förväntningar har vi? En öppen diskussion bidrar till att öka förståelsen för den andra.
  • komma överens om gemensamma förfaringssätt. Det är viktigt att vuxna agerar konsekvent för de andra barnen i familjen och den unga som använder droger.

Kom ihåg

  • Rusmedelsbruk påverkar också alltid närstående och är en belastning för dem.
  • Det är svårt för närstående att veta hur de ska agera i situationer. Detta ökar belastningen hos närstående.
  • Belastningen kan göra att den närstående insjuknar, både psykiskt och fysiskt.
  • Rusmedelsbruket påverkar också relationerna inom familjen och kan orsaka konflikter.
  • Olika sätt att förhålla sig till situationen kan orsaka spänningar mellan familjemedlemmarna.