Omahoito-ohjelma
Miten riippuvuus vaikuttaa läheisiin?
Arki muuttuu kuormittavaksi
Päihderiippuvuus on sairaus, joka muuttaa perheen keskinäisiä vuorovaikutussuhteita. Siksi päihteiden käyttö vaikuttaa aina myös läheisiin.
Arki usein muuttuu ja siihen tulee haastavia tilanteita, joissa läheisen on vaikea tietää miten toimia. Kuormitus voi aiheuttaa usein ristiriitoja ja vuorovaikutuksen pulmia. Usein läheinen tasapainoilee eri vaihtoehtojen välissä.
Kuormitusta voi lisätä se, että kriisi on pitkäaikainen, ja siihen liittyy erilaisia vaiheita sekä pettymyksiä ja pelkoa.
Läheinen voi saada oireita
Läheisten hyvinvointi alkaa usein kärsiä kuormittavassa tilanteessa.
Läheinen voi kokea esimerkiksi
- unettomuutta
- kipuja
- ahdistusta
- pelkoja
- masentuneisuutta
Läheiset saattavat alkaa eristäytyä ja heidän sosiaaliset suhteensa kärsiä.
Perheen vuorovaikutus muuttuu
Nuoren päihteiden käyttö voi alkaa hallita perheen ilmapiiriä. Monenlaiset ristiriitaiset tunteet voivat vuorotella. Näitä tunteita voivat olla pelko, syyllisyys, auttamisen halu, toivo ja pettymykset.
Nuori voi tuntua täysin vieraalta tai muuttuneelta, vaikka hän on myös oma itsensä.
Läheinen voi alkaa varoa tekemisiään ja sanomisiaan. Hän voi ajautua sietämään huumeita käyttävältä nuorelta sellaista käytöstä, jota ei hyväksyisi muilta läheisiltä.
Usein tilanne ajautuu siihen, että läheiset ovat ikään kuin jatkuvassa hälytystilassa ja varuillaan. Tämä on kuluttavaa kaikille.
Eri perheenjäsenillä erilainen rooli suhteessa nuoreen, ja jokaisella on omat tapansa toimia kriisin keskellä. Erilaiset tavat toimia voivat aiheuttaa ristiriitoja.
Sisarukset
Nuoren huumeriippuvuus voi vaikuttaa hänen sisaruksiinsa monin tavoin. Kun vanhempien huomion keskittyy huumeita käyttävään nuoreen, voivat sisarukset joutua ottamaan enemmän vastuuta asioistaan.
Moni sisarus alkaa hoitaa asioita huumeita käyttävän nuoren puolesta. Sisarus voi myös ottaa suojelijan tai uskotun roolin.
Perheen lapset kantavat usein huolta ja vastuuta sisaruksen lisäksi myös vanhemmistaan, eivätkä halua kuormittaa heitä. Sisarukset voivat kokea, etteivät pysty auttamaan tarpeeksi. Tilanne voi herättää yksinäisyyden, avuttomuuden ja ulkopuolisuuden tunteita.
Muista
Nuoretkin lapset reagoivat herkästi perheessä ja kodin ilmapiirissä tapahtuviin muutoksiin. On tärkeää keskustella yhdessä tilanteesta ja sen herättämistä tunteista.
Pienimmille lapsille voi kertoa, että isosisarus on sairas, eikä hänen käyttäytymisensä tai tilanteensa johdu pikkusisaruksen tekemisistä tai sanomisista.
Turvan tunnetta voi luoda kertomalla, että aikuiset yrittävät auttaa sisarusta parhaansa mukaan, eikä auttaminen ole lasten vastuulla.
Parisuhde
Kriisi aiheuttaa usein ristiriitoja parisuhteessa. Vanhemmat voivat reagoida tilanteeseen eri tavoin. Joku voi yrittää selviytyä tilanteesta järkeistämällä asiaa, toisella taas tunteet nousevat helposti pintaan. Toista voi olla vaikeaa ymmärtää. Se voi aiheuttaa syyttelyä.
Ristiriidat voivat johtaa siihen, että keskinäinen yhteys katkeaa. Tällöin vanhemmat kokevat jäävänsä yksin huolensa ja tunteidensa kanssa.
On tärkeää
- huolehtia vuoropuhelun ja keskustelun ylläpitämisestä: Mitä tunnemme ja koemme? Minkälaisia odotuksia meillä on? Avoin keskustelu auttaa lisäämään ymmärrystä toista kohtaan.
- sopia yhteneväisistä toimintatavoista. Perheen muille lapsille ja huumeita käyttävälle nuorelle on tärkeää, että aikuiset toimivat johdonmukaisesti.
Muista
- Huumeiden käyttö vaikuttaa aina myös läheisiin ja kuormittaa heitä.
- Läheisten on vaikea tietää, miten tilanteissa tulisi toimia. Tämä lisää läheisten kuormitusta.
- Kuormitus voi sairastuttaa läheisen niin psyykkisesti kuin fyysisestikin.
- Päihteiden käyttö vaikuttaa myös perheen välisiin suhteisiin ja voi aiheuttaa ristiriitoja.
- Erilaiset tavat suhtautua tilanteeseen voivat aiheuttaa jännitteitä perheenjäsenten välille.