Skip to main content

Egenvårdsprogram

Vilka konsekvenser har en kris?

En ung persons rusmedelsbruk kan medföra oförutsägbara händelser och många svåra situationer i livet. Det skapar en kris i familjen.

Det är tungt att leva mitt i en kris. En utdragen kris innehåller ofta både lättare och svårare tider.

Livet förändras i en kris

I en kris blir ett välbekant och tryggt liv en stor utmaning. Erfarenheterna av krisen kan inte fixas eller glömmas över en natt. De inre resurserna sätts på prov.

Starka, varierande känslor, apati samt fysiska reaktioner kan försvåra funktionsförmågan och skapa förvirring i vardagen. Dessa är dock naturliga och ändamålsenliga psykiska reaktioner. Deras uppgift är att skydda människan.

Var och en upplever krissituationer på sitt eget sätt

Hur man upplever en kris är individuellt. Upplevelsen påverkas till exempel av livssituationen i övrigt, tidigare livshändelser, förmågan att möta sina egna känslor samt ens uppväxt.

Krisen kan vara en ny situation, eller något liknande kan ha upplevts tidigare. En tidigare upplevd kris kan stödja orken om man genom den har lärt sig copingmetoder. En obearbetad kris kan å andra sidan återaktiveras och öka belastningen.

Stressfaktorerna i livet påverkar hur du upplever en kris. Dessa kan till exempel vara utmaningar i ett parförhållande, sömnsvårigheter och problem med hälsan samt andra kriser och stressande tillstånd.

Typiska sätt att reagera på kriser

Det är naturligt att reagera på en kris till exempel genom att förneka den, uppleva känslor av orättvisa och ilska eller genom att försöka rationalisera händelsen. Man kan också ringakta det man upplevt eller direkt försöka hitta något positivt i det.

Förnekelse och uteslutning

När en ung persons droganvändning upptäcks kan hens närstående reagera så att de förnekar det hela. De kan hoppas att problemet går över av sig självt. Det kan vara svårt att hantera situationen, så de slår ifrån sig och undertrycker situationen och känslorna den väcker.

Andra fokuserar sin aktivitet på något annat, så att de inte behöver tänka på saken. Vissa människor skyddar sig mot den psykiska smärtan genom att överaktivt planera och stöka.

Ältande

Man kan diskutera och fundera på situationen, samt söka orsaken till det som hänt. Detta kan leda till självförebråelser eller att man skyller på andra, samt att man går igenom händelser i all oändlighet.

Det är också typiskt med förutsägelser som "om han gör sig av med de där vännerna, kommer han säkert att bli frisk". Ältandet kan ge en känsla av kontroll när man hela tiden försöker lösa krisen.

Att söka det positiva och presentera det starka 

Den egna förlusten kan bagatelliseras. Man kan söka det goda i situationen och utåt visa att man är en stark överlevare.

Detta kan leda till starka känslor av ensamhet. Om man inte kan uttrycka sina känslor fritt, märker andra kanske inte att man är i en nödsituation.

Lägg märke till ditt eget sätt att reagera

Att avleda uppmärksamheten, reflektera över krissituationen och leta efter lösningar samt lita på sin egen förmåga att klara sig, kan alla vara användbara tillvägagångssätt.

Sättet att reagera blir ett problem först när det är oflexibelt och överdrivet. Det är viktigt att lägga märke till hur man själv reagerar på krisen och fundera på hur den påverkar ens välbefinnande.

Kom ihåg

Olika människor reagerar på kriser på olika sätt. Alltför oflexibla reaktionssätt kan leda till svårigheter.

Det är viktigt att konfrontera känslorna och det som hänt. På så sätt kommer du vidare i livet.