Skip to main content

Egenvårdsprogram

Du tar väl också hand om ditt eget mående?

Symtom hos barn och unga kan göra att vardagen fylls med mycket ny information, känslor och jobb. Det är viktigt att du även tar hand om ditt välbefinnande. Det hjälper dig också att vara ett stöd för ditt barn.

Som förälder finns det många saker i det normala livet som påverkar ens ork, till exempel stress, relationen till den andra föräldern och plötsliga händelser som påverkar stabiliteten i vardagen. Det är helt normalt att som förälder känna sig utmattad då och då. Du kan ändå behöva stöd om du under en längre tid upplever en känsla av utmattning. 

Det är vanligt att en förälder uppvisar symtom

I nästa video (3:04) hör du erfarenheter av hur ett barns insjuknande kan påverka föräldrar och vad som göra att man orkar mer.

Sättet en förälder kan reagera på situationen kan bli en mycket tung erfarenhet för dem. Men ibland kan det ge insikter som man har nytta av när det kommer till att stötta barnet.

Personerna i videon är erfarenhetsexperter från FinFami Nyland rf. Föreningen erbjuder kamratstöd för närstående till personer med psykisk ohälsa. 

Hur mår du? 

Det är viktigt för barn och unga att ha en förälder som mår bra. När du mår bra har du mer resurser att möta och hantera symtomen hos ditt barn eller din ungdom. Genom att ta hand om ditt eget välbefinnande är du också ett värdefullt exempel för ditt barn. 

Stanna upp och fundera på om det i din vardag finns en balans mellan saker som belastar dig och saker som ger dig kraft. Har du tillräckligt med tid att återhämta dig och att ägna dig åt sådant som ger dig glädje? Vad skulle kunna hjälpa dig att få mer stabilitet? 

Att må bra i vardagen är starkt kopplat till den psykiska hälsan. Härnäst kan du se över om grunderna för välbefinnande i din vardag är stabila. 

Utvärdera din upplevelse av förmåga 

Det är viktigt att du känner att du kan påverka ditt eget och din familjs välbefinnande. När du tror på dig själv och dina handlingar har dina handlingar också större inverkan på andra. 

Ofta varierar upplevelsen av den egna förmågan som förälder. Symtom hos barn och unga kan undergräva förälderns självkänsla. Därför är det viktigt att fokusera på sina förmågor och framgångar. 

När ska man vara orolig för vad man orkar med?  

Exempelvis följande symtom kan vara ett tecken på att dina inre resurser håller på att ta slut: 

  • humörsvängningar 
  • irritation 
  • sömnlöshet  
  • gråtmildhet 
  • orkeslöshet 
  • trötthet som inte går över genom att sova 
  • koncentrations- eller minnessvårigheter 

Vad göra? 

Stanna upp en stund och reflektera över din situation. Vad är dina symtom kopplade till? Försök urskilja vilka faktorer som belastar dig. Är de kopplade till ditt barn, ditt arbete, din parrelation, relationen till barnets andra förälder eller till exempelvis ekonomisk oro?  

Även om belastningen inte står i direkt relation till ditt barn så påverkar oro hur du orkar bemöta ditt barns symtom. 

Om symtomen blir långvariga är det bra att vända sig till exempelvis en hälsostation eller socialtjänsten. 

Kom ihåg

För att barnets symtom ska kunna minska, är det viktigt att föräldern mår bra. Därför är det viktigt att ta hand om sitt eget välbefinnande och sin ork. 

Sök hjälp och stöd även för dig själv utan dröjsmål!