Skip to main content

Egenvårdsprogram

3. RÅD FÖR FRAMTIDEN

Detta egenvårdsprogram närmar sig sitt slut. I det här skedet kan du tacka och berömma dig själv och din familj för att ni har slutfört programmet samt för de resultat ni har uppnått. Tack för att ni tog er tid att läsa och göra övningarna så här långt!

Med- och motgångar är en del av att lära sig nya saker 

Förhoppningsvis hittade ni verktyg och övningar i detta program som ni tyckte var användbara. Ibland kan engagemanget sättas på prov då ni inte gör de framsteg ni önskat. Men motgångar hör livet till och de är en oundviklig del av vägen mot bestående förändringar. 

När man jobbar för att övervinna utmaningar är det viktigt att tänka på nuet och rikta blicken mot framtiden. Hopp och tro på förändring för oss framåt. 

Övning ger färdighet 

Det är viktigt att öva regelbundet då man lär sig något nytt, även när det gäller att lära sig ny kunskap om hur man gör för att må bra psykiskt. Genom att först öva på att använda de verktyg som ni fått i detta program i enkla situationer kommer de småningom hjälpa dig och ditt barn också i besvärligare situationer där känslorna håller på att ta över.  

I framtiden kommer ni att möta situationer där er familj är överbelastad och där du blir orolig för hur ditt barn mår. 

Minskningen av symtom går alltid i vågor. Det är också viktigt att berätta för barnet att upp- och nedgångar och jämna perioder hör till saken och att det gäller att inte bli modfälld av motgångar. 

Fortsätt att använda de metoder som ni övat på, och hantera besvärliga situationer med hjälp av dem. När ni får uppleva framgång genom ett nytt handlingssätt går det lättare att använda det i framtiden.  

Det är viktigt att komma ihåg målet och fortsätta färden mot det. 

Kom ihåg

De metoder som ni fått öva på i programmet är effektiva när det gäller att öka välbefinnandet i er familj. Genom att använda dem aktivt stöttar du ditt barn och det är också mycket sannolikt att ni gör framsteg. 

Kom ihåg belöningar 

Särskilt i början kan träningen vara ansträngande. Därför är det viktigt att du belönar både dig själv och barnet på något lämpligt sätt efter att ni har övat på en viss färdighet till exempel i en vecka. 

Tänk ut en lämplig belöning åt dig själv och ditt barn. Exempel på belöning är en gemensam lek- eller spelstund, en tur till skogen, en cykeltur eller ett besök till barnets favoritpark. Det viktiga är att hitta något som passar er och som ni båda njuter av.  

Det är också viktigt att komma ihåg att ni inte behöver börja använda alla verktyg genast. Det mest effektiva sättet att använda metoderna är att öva dem steg för steg. Det är bra att vara överseende och empatisk när det gäller att lära sig och etablera nya färdigheter. 

Anteckna positiva upplevelser 

När man gör framsteg är det bra att vara uppmärksam på framgångar och anteckna positiva upplevelser. Skriv även ner observationer om allt som ni kan göra när välbefinnandet i er familj ökar. 

Det kan vara en god idé att också anteckna observationer av vad som hjälpte er att hantera besvärliga situationer bättre.  

På detta sätt stärker du den positiva upplevelsen av framsteg och lärande och förankrar färdigheterna i vardagen. Samtidigt skapar du en resursbok som du kan läsa för att återfå hopp om att lyckas när ni stöter på motgångar.