Skip to main content

Egenvårdsprogram

2. VERKTYG

Övningarna är kärnan i programmet. Med hjälp av dem kan du kartlägga och fundera på lösningar på er situation. I den här delen hittar du olika övningar för att främja en positiv förändring.

Övningarna är den viktigaste delen av egenvårdsprogrammet 

Det är viktigt att du förutom att läsa informationen också gör övningarna. 

Med hjälp av övningarna  

  • går du från att vara läsare till att vara en aktiv aktör   
  • tar du steg mot att förbättra din situation  
  • kan du kartlägga och fundera på lösningar till din situation. 

Du har tillgång till materialet dygnet runt, oavsett var du är. Du kan spara övningar som du tycker om till exempel som bokmärken på din dator eller ta skärmdumpar med din telefon.   

Metoder för förändring 

I den här delen utmanas både dina och ditt barns tankar och handlingsmönster. Genom att öva lär ni er nya sätt att förhålla er till olika situationer. Det är ni som har nycklarna till framgång, eftersom du och ditt barn är de bästa experterna på välbefinnande i familjen.  

Här får ni lära er metoder som kan användas för att underlätta den jobbiga situationen. Vissa metoder kanske är bekanta sedan tidigare, medan andra kan vara nya.  

Förhoppningsvis hittar ni lämpliga metoder för er som ni kan använda i vardagen. Bekanta dig först med den aktuella metoden och fundera sedan på om den lämpar sig för dig eller ditt barn. 

Att du läser denna text är redan i sig ett viktigt första steg. Du har alltså redan stannat upp för åtminstone en stund och funderat på er situation, och du hoppas på en förändring.  

Hur gör man övningarna?

Var börjar jag?  

Du kan bekanta dig med dem i vilken ordning som helst eller bara välja de som är lämpligast för dig själv.   

Det är bra att lägga de övningar som ni tycker är särskilt bra på minnet och att återkomma till dem längre fram. 

Hur mycket tid ska jag avsätta? 

Övningarnas längd och innehåll varierar. 

Det är viktigt att du avsätter tillräckligt med tid för övningarna. Det är viktigt att du gör dem även om det ibland känns utmanande. 

För vissa övningar är det viktigt att ni upprepar dem tillräckligt många gånger för att åstadkomma en mer varaktig förändring. 

I följande video (1:21) får du tips om hur du gör övningarna i egenvårdsprogrammet. Samtidigt får du höra varför det lönar sig att engagera sig i övningarna.

Barnet behöver hjälp och vägledning 

Att öva de färdigheter som behandlas i det här programmet kan jämföras med att lära sig cykla.  

När barnet tränar på att lära sig cykla är det viktigt att gå vidare på barnets eller den ungas egna villkor. Förälderns uppgift är att skapa en trygg, positiv och uppmuntrande stämning under övningarna. Det är också bra att komma ihåg att det inte alltid går att skydda ett barn från att falla. Om övningen är på rätt nivå kommer varje försök att utveckla den nya färdigheten vidare.  

Även när det redan går bra att cykla utan stödhjul eller rädsla för att falla kan barnet fortfarande behöva att den vuxna finns där för att påminna om hur man bromsar och om trafikreglerna.  

Förändringar tar tid 

Motivationen till att göra förändringar i livet varierar. Ibland kan du också ha mer krafter att genomföra en ändring, ibland mindre. Kom ihåg att detta är helt naturligt. Förändringen kan också ske i olika takt hos dig och hos din familj. 

Lova dig själv och din familj att testa anvisningarna i det här egenvårdsprogrammet och att inte förrän senare bedöma om de har varit till nytta. 

I den här delen får ni verktyg för att stärka ett positivt klimat i familjen och för att förnya era tankesätt. Gör de övningar som ni tycker att ni kan ha nytta av. Respektera dina egna och ditt barns resurser.