Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur påverkar de psykiska symtomen familjen?

Symtom hos ett barn eller en ungdom berör hela familjen och andra närstående. Även föräldrar och syskon har rätt att reagera på situationen. Alla familjemedlemmar anpassar sig till den nya situationen i sin egen takt.

Symtom kan vara påfrestande för relationen mellan familjemedlemmarna

Symtom hos ett barn eller en ungdom är ofta påfrestande på relationen mellan föräldrarna och relationen mellan barnen.

Symtomen väcker många typer av känslor och reaktioner hos familjemedlemmar. Det är vanligt med känslor av skuld, skam och hjälplöshet.

Ibland gör symtom hos barn att familjens sociala relationer minskar och att upplevelsen av ensamhet och isolering ökar. Det kan också bli svårare för föräldrar att arbeta på grund av symtomen.

Hur anpassar man sig till situationen?  

Symtom hos ett barn eller en ungdom kan innebära en kris för familjen. Alla familjemedlemmar anpassar sig till den nya situationen i sin egen takt. Man kan inte skynda på anpassningen.  

Det kan vara svårt att acceptera att ens barn uppvisar symtom. I det initiala skedet försöker man hitta olika förklaringar till symtomen.  

Det hjälper att prata

Föräldrar kan försöka anpassa sig till situationen på olika sätt, till exempel genom att prata eller genom att dra sig undan. Ibland blir det så att en av föräldrarna inte kan förlika sig med tanken på att barnet eller ungdomen har psykiska symtom.  

Öppenhet är bra

Det är bra om föräldrarna talar öppet om situationen med varandra och med sina barn. Det är viktigt att berätta för de andra barnen i familjen, på ett åldersanpassat sätt, vad som händer och hur behandlingen ser ut. 

Ibland försöker vuxna skydda sina barn från oro genom att dölja saker. Detta kan dock undergräva barnets självförtroende och öka känslan av otrygghet.

Information och stöd driver anpassningen framåt

Ovisshet tar på krafterna. Genom att ha kunskap om vård, socialtjänster och metoder som främjar ork går det lättare att förstå situationen, vilket främjar anpassningen. 

Utöver information behöver familjen även stöd, handledning och konkret hjälp.  

I den här videon (2:04) berättar två pappor hur symtom hos ett barn påverkar familj och släktingar. I den situation hjälpte det särskilt att ha en öppen samtalskontakt mellan familjemedlemmarna och att tillbringa tid med familjen.

Personerna i videon är erfarenhetsexperter från FinFami Nyland rf. Föreningen erbjuder kamratstöd för närstående till personer med psykisk ohälsa. 

Kom ihåg

Symtom hos ett barn i en familj påverkar även syskon och föräldrar. 

Symtom hos ett barn eller en ungdom kan innebära en kris för familjen. 

Olika familjemedlemmar tar olika lång tid på sig att anpassa sig till den nya situationen. Man kan inte skynda på sin anpassning.  

Information och stöd gör det lättare att förstå situationen, vilket främjar anpassningen.