Egenvårdsprogram
1. VAD HANDLAR DET OM?
Hur vanligt är det med psykiska symtom?
Barn och unga uppvisar många övergående symtom kopplade till exempelvis förändringar i vardagen. Ungefär 15–20 procent av alla barn och unga uppvisar symtom eller har problem som uppfyller kriterierna för en psykisk störning.
Unga drabbas av psykiska störningar i ungefär dubbelt så hög utsträckning som barn.
Den psykiska hälsan kan variera
Många psykiska symtom är en del av livet då och då.
Man kan se på psykisk ohälsa som ett spektrum. I ena änden finns övergående symtom och i den andra änden psykiska störningar som kräver behandling.
Familjens inre resurser och belastande faktorer påverkar åt vilket håll längs spektrumet man rör sig. Symtomen kan utvecklas till en störning eller bli mildare.
Varför riktar sig det här programmet till föräldrar och familj?
Familjen är den viktigaste utvecklingsmiljön för ett barn. Familjens resurser har betydelse för alla familjemedlemmars välbefinnande.
När ett barn eller en ungdom uppvisar symtom påverkar det hela familjen. Föräldrar och familj har en central roll när det kommer till vård av barn och unga. Det är viktigt att man som förälder tar hand om sin egen ork, så att man själv klarar av vardagen och kan vara ett stöd för barnet.
Med förälder menas i det här programmet personer som definierar sig själva som föräldrar. Med familj menas de familjemedlemmar som upplever att de ingår i familjen.