Skip to main content

Egenvårdsprogram

Vad är sexuellt våld?

Sexuellt våld innebär sexuella handlingar utan den andra personens frivilliga samtycke. Vem som helst kan bli utsatt för sexuellt våld, oavsett ålder och kön. Förövaren kan vara en bekant eller okänd person.

Sexuellt våld kan beskrivas med olika ord och definitioner. Dessa inkluderar till exempel sexuellt utnyttjande, kränkande behandling, våldtäkt, incest och exponering för sexuellt material eller sexuellt explicit tal.

Vad räknas som sexuellt våld?

Sexuellt våld kan vara till exempel 

  • tvång 
  • påtryckning
  • utpressning
  • att locka någon till sexuella handlingar mot hens vilja
  • att locka en person under 16 år att utföra sexuella handlingar
  • exponering för sex och sexuell aktivitet som inte är lämplig för åldern 
  • att locka någon med pengar och saker eller att försöka att köpa sex
  • att utnyttja att någon annan är berusad 
  • sexuella handlingar medan den andra personen sover eller på annat sätt är omedveten om vad som händer.

Sexuellt våld kan till exempel vara sexuell beröring eller att tvinga någon att röra vid en, närmanden, våldtäkt eller försök till våldtäkt. Sexuellt våld inbegriper inte nödvändigtvis fysisk misshandel, samlag eller synliga märken på kroppen.

I Finland definierar lagstiftningen vad som menas med sexuellt våld. Handlingen kan vara ångestskapande eller chockerande, även om den inte nödvändigtvis uppfyller kännetecknen på ett brott. Att tvinga eller pressa någon till att utföra en sexuell eller sexuellt explicit handling är alltid fel.

Kan sexuellt våld äga rum på nätet?

Sexuellt våld kan också äga rum på nätet, som på sociala medier, i spel eller i meddelanden. Det kan till exempel handla om att föreslå eller locka till sexuella handlingar eller utöva utpressning, sprida bilder eller skicka sexuellt material utan tillstånd. 

Sexuellt våld på nätet har vissa särdrag. Det handlar bland annat om att det är svårt att ta bort material, anonymitet och förövarens möjligheter att utöva våld eller trakasserier oberoende av tid och plats. 

Sexuellt våld på nätet är lika sårande och skadligt som sexuellt våld som upplevs på andra sätt.

Vem kan bli utsatt för sexuellt våld?

Vem som helst kan bli offer för sexuellt våld. Förövaren kan vara en familjemedlem, släkting, anhörig, bekant, partner, någon man dejtar eller en okänd person. Förövaren kan vara av samma eller ett annat kön.

Sexuellt våld som begås av en närstående person kan vara svårare att identifiera som våld. En person som man frivilligt har haft sex med i en situation kan begå sexuellt våld i en annan. 

Tänk om jag själv tog initiativet eller om det kändes bra?

Bara för att du tagit initiativet är du inte skyldig att ha sex

Sexuellt våld definieras som brist på samtycke. Även om du själv har flirtat, bjudit hem någon eller tagit initiativ till sex har du rätt att säga nej när som helst. 

Om du har vägrat med ord, ansiktsuttryck eller gester och den andra personen har fortsatt, räknas det som sexuellt våld.

Fysiska reaktioner innebär inte samtycke

Kroppen kan reagera på beröring även när beröringen sker mot ens vilja. Ibland känner de som har upplevt sexuellt våld skuld om kroppen har reagerat på beröring genom att bli upphetsad. 

Fysiska reaktioner betyder inte att handlingen var acceptabel eller att du ville bli utsatt för sexuellt våld. Kroppens reaktioner är inte viljestyrda, utan automatiska.

Du kan reda ut dina tankar med en yrkesperson

Det är vanligt att känna sig osäker på om det har varit fråga om sexuellt våld. Du kan diskutera saken med en yrkesutbildad person.

Kom ihåg

Vem som helst kan bli utsatt för sexuellt våld. Förövaren kan vara en närstående, bekant eller okänd person. 

Om du inte är säker på vad du har upplevt ska du diskutera det med en yrkesperson.