Egenvårdsprogram
1. VAD HANDLAR DET OM?
Obs!
I det här programmet talar vi mycket om vad som menas med gränser och samtycke. Det är för att hjälpa dig att skapa dig en bild av det hela. Den som utövar sexuellt våld är däremot alltid ansvarig för sina handlingar.
Du kan bekanta dig med hela egenvårdsprogrammet eller bara de sidor som du tycker är användbara.
Sexuellt våld kan vara en isolerad upplevelse eller en långvarig situation. Förövaren kan vara okänd eller någon man känner till. En familjemedlem, vän, bekant, partner eller någon man dejtar kan också göra sig skyldig till sexuellt våld.
Det går att överleva och gå vidare efter sexuellt våld. Livet kan vara bra även om du har upplevt sexuellt våld.
Är det värt att söka hjälp?
Det kan vara svårt för en person som har upplevt våld att ta hand om sitt eget välbefinnande. Det är bra att ta emot hjälp.
Det är ofta svårt att prata om sexuellt våld med närstående eller en yrkesperson. Det är ändå bra om du kan prata om händelsen med en person som du känner dig trygg med.
Det är oroväckande om du inte tar hand om eller om du skadar dig själv och du behöver få hjälp för det.
Bli inte ensam!
Om du mår mycket dåligt eller det känns outhärdligt eller om du vill skada dig själv ska du utan dröjsmål kontakta akutmottagningen eller akutjouren i ditt område.
Vad händer om jag inte vill berätta om det?
I vissa situationer, som när du pratar med polisen eller en läkare, är det viktigt att berätta så öppet som möjligt om vad som hänt. Även då har du rätt att begränsa hur ingående du vill berätta för yrkespersonen om vad som hänt.
När du söker stöd kan du till exempel fokusera på att berätta om dina känslor och tankar. Du måste inte alltid berätta om händelserna i detalj.
Kom ihåg
I samband med sexuellt våld kan det förekomma känslor av skuld och skam, även om det som hände inte är ditt fel. Ibland är det lättare att undvika eller förneka något än att tänka på det.