Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur går jag vidare?

Du har nu slutfört egenvårdsprogrammet för återhämtning efter sexuellt våld. Fint! På den här sidan hittar du tips om hur du går vidare och information om vem du ska kontakta om du funderar på om du vill söka professionell hjälp eller göra en brottsanmälan.

Förhoppningsvis har egenvårdsprogrammet gett dig nyttig information och verktyg för att förbättra ditt välbefinnande. Det lönar sig att fortsätta göra de övningar som passar dig.

Följande video (0:56) innehåller information om hur du upprätthåller ditt psykiska välbefinnande efter att du slutfört egenvårdsprogrammet.

Kom ihåg

Sök professionell hjälp om du är orolig för hur du mår. Nedan hittar du råd om vem du ska kontakta.

Var kan jag få hjälp med att göra en brottsanmälan?

Du kan be polisen om råd och anvisningar om hur du anmäler ett brott. Du kan be om anvisningar före och medan du gör anmälan.

Alla vet inte om de vill anmäla händelsen över huvud taget. Även då har du rätt till hjälp och stöd. Du kan få hjälp även när det har gått lång tid sedan det sexuella våldet. 

Om du funderar på att göra en brottsanmälan ska du inte tveka att diskutera saken med någon du litar på. Om du är minderårig ska du prata med en vuxen som du litar på. I bästa fall kan en närstående hjälpa och stöda dig när du gör anmälan.

Var kan jag få hjälp med att hantera upplevelsen?

Sexuellt våld är ofta en traumatisk upplevelse som försämrar trygghetskänslan. Om du inte bearbetar den kan upplevelsen av sexuellt våld orsaka dig långvarig skada. Genom att ta emot rätt typ av hjälp kan du hjälpa dig själv att återhämta dig från upplevelsen.

Det är normalt att få symtom efter en traumatisk upplevelse. Däremot kan du själv påverka symtomen, till exempel genom att gå igenom detta egenvårdsprogram. 

Traumat som sexuellt våld orsakar kan kräva långvarig behandling. Därför är det bra att diskutera saken med en yrkesperson som du känner dig trygg med. Det kan kännas jobbigt att prata om upplevelsen. Däremot är det viktigt att du tar tag i det och får professionell hjälp.

Stöd för yrkespersoner

Vuxna och ungdomar över 16 år

Om det sexuella våldet har inträffat inom den senaste månaden erbjuder Seri-stödcentren alla kostnadsfri vård och hjälp att hantera situationen, oavsett kön. Du måste inte polisanmäla händelsen för att få stöd.

Personer under 16 år

Personer under 16 år kan få hjälp genom att kontakta hälsovården vid sin läroanstalt, skolpersonalen, hälso- och sjukvården i den egna kommunen eller genom att göra en polisanmälan. Alla som arbetar inom social- och hälsovården är skyldiga att hjälpa i situationer där det förekommer sexuellt våld.

Observera

Yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården är enligt lag skyldiga att göra både en barnskyddsanmälan och en polisanmälan vid misstanke om våld mot en person under 18 år.

Samtalshjälp

Du kan också få samtalshjälp av följande instanser:

Du kan också få hjälp av elevhälsovården, företagshälsovården eller hälsostationen.

Stöd från närstående

Ditt eget stödnätverk, det vill säga människorna runt omkring dig, kan också hjälpa dig att hantera den svåra situationen och orka med den. Fundera på vilka som är trygga kompisar, vänner eller familjemedlemmar som du vill berätta för om det som hänt eller om din situation.

Du måste inte berätta för alla om vad som hänt, men det är lättare att tänka på hur du ska klara situationen och söka hjälp tillsammans med någon du litar på. Att berätta för din familj och några av dina vänner kan också hjälpa dem att förstå dig.

Dina närstående bör också söka stöd vid behov. Din närstående kan få stöd av till exempel följande instanser:

Vad händer om det har gått lång tid sedan händelsen?

Om det har gått lång tid sedan händelsen eller händelserna har du fortfarande rätt att söka hjälp. Upplevelsen kanske inte börjar störa ditt liv förrän flera år senare. Då är det mycket viktigt att du söker hjälp eller stöd.

Det är vanligt att man kommer att tänka på sexuellt våld som man upplevt som barn i ett senare skede. Du kan läsa mer om det på till exempel organisationen Suomen Delfins webbplats (sidan på finska). Suomen Delfins ry är en riksomfattande stödorganisation som hjälper vuxna som har blivit sexuellt utnyttjade eller utsatts för kränkande sexuell behandling eller våld som barn.

Vad gör jag om jag inte vet vart jag ska vända mig för att få hjälp?

Det viktigaste är att du söker hjälp. Du behöver inte veta om du är på rätt plats. Yrkesutbildade personer vägleder dig vidare om det behövs.

Andra nyttiga egenvårdsprogram

Tack!

Vi önskar dig lycka till med ditt fortsatta arbete och att du finner glädje i livet!

Fick du hjälp av egenvårdsprogrammet för återhämtning efter sexuellt våld?

Vill du ge oss respons på innehållet eller komma med utvecklingsförslag? Vi tar gärna emot både ris och ros.