Skip to main content

Egenvårdsprogram

Vad är sexuella trakasserier?

Sexuella trakasserier är ibland svåra att identifiera. De avser vanligtvis situationer som involverar sexuellt explicita tal, påtryckningar eller antydningar, skämt eller frågor om en annan persons privatliv, klädsel eller utseende.

Sexuella trakasserier kan till exempel vara öknamn, beröring, meddelanden eller bilder som anknyter till sexualitet eller kön samt försök att pressa någon till att utföra sexuella handlingar. Trakasserierna kan också ske per telefon eller på nätet. 

Om man utsätts för sexuella trakasserier blir man ofta arg eller generad och vet inte riktigt vad man ska göra. Man kan också skratta automatiskt åt ett skämt som känns jobbigt eller för att man inte vill genera den andra personen.

Sexuellt antastande är ett brott som innefattar sexuella trakasserier. Det innebär en handling som kränker den sexuella självbestämmanderätten. Det kan vara en fysisk eller liknande verbal eller annan handling.

Vad kan jag göra om jag blir sexuellt trakasserad?

Det är viktigt att få ett slut på de sexuella trakasserierna. Du kan också söka hjälp i en situation där du inte är säker på om det du upplevt är sexuella trakasserier.

Du kan göra följande: 

  • Visa att du inte är intresserad av att fortsätta konversationen eller meddelandena, än mindre intresserad av beröring. 
  • Var tydlig med hur du känner. Du kan säga saker som ”Jag vill att du slutar med det där”, ”Det där är inte lämpligt, sluta” eller ”Jag vill inte att du gör så där, sluta”. 
  • Du kan flytta dig längre bort, byta ämne eller sluta skicka meddelanden. 
  • Du kan meddela den som trakasserar dig att hen inte längre får kontakta dig. 
  • Om situationen inte upphör, lämna platsen. Be andra om hjälp. Du kan blockera den oönskade personen i din mobil och dina appar. 
  • Berätta att du tänker göra en brottsanmälan. Ibland stoppar det trakasserierna.
  • Berätta om det inträffade för en pålitlig och trygg familjemedlem, vän, bekant eller yrkesperson. 
  • Ibland kan det vara svårt att prata om saker ansikte mot ansikte med någon. Det finns olika chattjänster där du kan få samtalshjälp, även anonymt. 

Det viktigaste är att du inte är ensam. 

Brottsanmälan

Gör en polisanmälan med låg tröskel. Du kan be Brottsofferjouren om råd om hur du gör en brottsanmälan. Du behöver inte själv kunna bedöma om det är ett brott.

Kom ihåg

Du har rätt att inte bli sexuellt trakasserad. Sök vid behov hjälp mot trakasserier. Sexuella trakasserier kan uppfylla kännetecknen på ett brott.