Omahoito-ohjelma
Mitä seksuaaliväkivalta on?
Seksuaaliväkivaltaa voidaan kuvata erilaisilla sanoilla ja määritelmillä. Näitä ovat esimerkiksi seksuaalinen hyväksikäyttö, kaltoinkohtelu, raiskaus, insesti sekä altistaminen seksuaaliselle materiaalille tai seksuaalissävytteiselle puheelle.
Mikä kaikki on seksuaaliväkivaltaa?
Seksuaaliväkivaltaa voivat olla esimerkiksi
- pakottaminen
- painostaminen
- kiristäminen
- houkuttelu seksuaalisiin tekoihin vastoin toisen tahtoa
- alle 16-vuotiaan houkuttelu seksuaalisiin tekoihin
- altistaminen seksiin ja seksuaaliseen toimintaan, joka ei ole ikätason mukaista
- houkuttelua rahalla ja tavaroilla tai seksin oston yrittämistä
- toisen päihtymystilan hyväksikäyttäminen
- seksuaaliset teot toisen nukkuessa tai ollessa muutoin tiedoton.
Seksuaaliväkivaltaa voivat olla esimerkiksi seksuaalinen koskettelu tai koskettamaan pakottaminen, lähentely, raiskaus tai sen yritys. Seksuaaliväkivalta ei välttämättä pidä sisällään fyysistä pahoinpitelyä, yhdyntää tai jätä näkyviä merkkejä kehoon.
Suomessa lainsäädäntö määrittää, mitä seksuaaliväkivallalla tarkoitetaan. Teko voi olla ahdistava tai järkyttävä vaikka se ei välttämättä täyttäisi rikoksen tunnusmerkkejä. Mihin tahansa seksuaaliseen tai seksuaalissävytteiseen toimintaan pakottaminen tai painostaminen on aina väärin.
Voiko seksuaaliväkivaltaa tapahtua netissä?
Seksuaaliväkivaltaa voi tapahtua myös verkossa, kuten sosiaalisessa mediassa, peleissä tai viesteissä. Tällaista voi olla esimerkiksi seksuaalisiin tekoihin ehdottelu, houkuttelu tai kiristys, kuvien levitys tai seksuaalisen materiaalin lähettäminen ilman lupaa.
Verkossa tapahtuvaa seksuaaliväkivaltaan liittyy erityispiirteitä. Näitä ovat materiaalin vaikea poistaminen, nimettömyys ja tekijän mahdollisuudet toteuttaa väkivaltaa tai häirintää ajasta tai paikasta riippumatta.
Netissä tapahtuva seksuaaliväkivalta on samalla tavoin satuttavaa ja vahingoittavaa kuin muulla tavoin kohdattu seksuaaliväkivalta.
Keitä seksuaaliväkivalta koskee?
Seksuaaliväkivallan kohteeksi voi joutua kuka tahansa. Tekijä voi olla perheenjäsen, sukulainen, läheinen, tuttu tai tuntematon henkilö. Tekijä voi olla samaa tai eri sukupuolta.
Läheisen ihmisen tekemää seksuaaliväkivaltaa voi olla vaikeampaa tunnistaa väkivallaksi. Ihminen, jonka kanssa on toisessa tilanteessa harrastanut seksiä vapaaehtoisesti, voi toisessa tilanteessa tehdä seksuaaliväkivaltaa.
Entä jos tein itse aloitteen tai minusta tuntui hyvältä?
Aloitteen tekeminen ei velvoita seksiin
Seksuaaliväkivallan määrittelee suostumuksen puute. Vaikka olisit itse flirttaillut, kutsunut toisen kotiisi tai tehnyt aloitteen seksiin, sinulla on oikeus kieltäytyä koska tahansa.
Jos olet kieltäytynyt sanallisesti, ilmein tai elein, ja toinen on jatkanut, on kyse seksuaaliväkivallasta.
Kehon reaktiot eivät tarkoita suostumusta
Keho voi reagoida kosketukseen myös silloin, kun kosketus tapahtuu vastoin tahtoa. Joskus seksuaaliväkivaltaa kokeneet kokevat syyllisyyttä, jos keho on reagoinut kosketukseen kiihottumisreaktiolla.
Kehon reaktiot eivät tarkoita sitä, että teko olisi ollut hyväksyttävä tai että olisit halunnut joutua seksuaaliväkivallan kohteeksi. Kehon reaktiot ovat tahdosta riippumattomia ja automaattisia.
Voit selvitellä ajatuksiasi ammattilaisen kanssa
On tavallista, että kokee epävarmuutta siitä, onko kyseessä ollut seksuaaliväkivalta. Asiaa voi pohtia yhdessä ammattilaisen kanssa.
Muista
Seksuaaliväkivalta voi koskea ketä tahansa. Tekijä voi olla läheinen, tuttu tai tuntematon.
Jos et ole varma siitä mitä olet kokenut, juttele asiasta ammattilaisen kanssa.