Skip to main content

Egenvårdsprogram

Att göra en brottsanmälan

Att anmäla ett brott och gå igenom en rättsprocess kan göra dig nervös. Du har rätt att välja om du vill anmäla brottet eller inte.

Varför ska jag göra en brottsanmälan?

Även om det kan vara skrämmande att ha att göra med polisen och rättsväsendet är det ändå viktigt att ärendet överlämnas till polisen för utredning.

Många upplever sexuellt våld, men anmäler det inte. Genom att göra en anmälan kan du söka rättvisa för det inträffade. Polisens uppgift är att utreda om ett brott har begåtts.

Ju fler anmälningar som görs, desto bättre kan man bidra till att minska antalet sexualbrott och ge offren den hjälp de behöver.

Vilka undersökningar gör man på mig?

Undersökningarna kan omfatta DNA-provtagning och screening för sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar. Man kan ta foton av eventuella skador. 

Alla undersökningar görs i samförstånd med dig.

När kan jag anmäla händelsen?

Ju tidigare du går till polisen efter händelsen, desto bättre är det med tanke på bevisen. Du kan också anmäla händelsen efter flera år, särskilt om det gäller kränkande sexuell behandling i barndomen. 

Juridiska tjänster är avgiftsfria för minderåriga och du kan välja din egen advokat.

Var kan jag få hjälp med att göra en brottsanmälan?

Du kan be polisen om råd och anvisningar om hur du anmäler ett brott. Du kan be om anvisningar före och medan du gör anmälan.

Alla vet inte om de vill anmäla händelsen över huvud taget. Även då har du rätt till hjälp och stöd. Du kan få hjälp även när det har gått lång tid sedan det sexuella våldet.

Om du funderar på att göra en brottsanmälan ska du inte tveka att diskutera saken med någon du litar på. Om du är minderårig ska du prata med en vuxen som du litar på. I bästa fall kan en närstående hjälpa och stöda dig när du gör anmälan.

Vad händer om jag är minderårig?

När en minderårig är inblandad i sexuellt våld är det alltid den vuxna myndiga personen som är ansvarig för det som hänt.

Yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården är enligt lag skyldiga att göra både en barnskyddsanmälan och en polisanmälan vid misstanke om våld mot en minderårig.

Den minderåriga har rätt till en stödperson i alla skeden av straffprocessen. Den minderåriga har rätt till hjälp av myndigheter, professionella hjälpare och barnskyddet. Den minderåriga har också rätt till ett kostnadsfritt juridiskt biträde.

Du behöver inte veta vad du ska göra. Be en vuxen som du litar på om hjälp.

Kom ihåg

Du behöver inte gå igenom den juridiska processen ensam. Det finns stöd att få.