Egenvårdsprogram
Vad menas med egna gränser?
Samtycke innebär att känna till sina gränser. Man kan identifiera och sätta egna gränser när man känner sig själv och sin kropps behov. Att sätta gränser kräver också att man är medveten om sina känslor och önskemål gentemot andra.
Egna gränser innebär också att skilja på när det handlar om ens egna önskemål och behov och när det handlar om någon annans. Var och en har rätt att definiera sina egna gränser. Du behöver inte utföra några sexuella handlingar, även om någon vill att du ska samtycka. Även om någon annan samtycker till en handling behöver du inte göra det.
Att identifiera dina gränser innebär att du märker om du börjar känna dig obekväm.
Vad är gränser i praktiken?
Dina gränser handlar till exempel om vilken typ av beröring du vill ha, av vem och när. Att röra vid en annan person och till exempel sexuellt tal, sexuella meddelanden och bilder handlar också om gränser.
Dina gränser gäller för dig själv. Du kan själv bestämma vad du vill vara med om och hur man ska röra vid dig. Dina gränser ger dig inte rätt att lägga dig i någon annans gränser.
Exempel på missbruk av gränser
Någon meddelar att hen har en gräns att hen måste ha sex en gång i veckan i ett förhållande. Baserat på detta kräver hen att hens partner samtycker till sex, vare sig hen vill det eller inte.
Partnern behöver inte samtycka. Man kan inte överskrida andras gränser baserat på sina egna gränser.
Kan mina gränser variera?
Du får alltid själv avgöra vad du vill göra, när och med vem. Gränserna kan ändras beroende på dag, situation, människor och känslor.
Sätt gränser även på nätet
Det är bra att fundera över dina gränser även när du är ute på nätet. Fundera på vilken typ av plattformar du vill finnas på och vilken typ av kommunikation du vill engagera dig i, eller vilka handlingar du vill acceptera eller utföra på nätet.
Hur märker jag om gränsen är på väg att överskridas?
Ibland är det svårt att identifiera sina gränser.
Ångest, förvirring, osäkerhet, rädsla, avsky, skam eller ilska signalerar att gränserna har överskridits. Känslor av overklighet, känslan av att vara bortkopplad från sig själv, upplevelsen av att ingenting känns eller att känna sig tom kan också tyda på detta.
Situationer kan också vara förvirrande eller nervösa i nya relationer där man precis håller på att lära känna varandra. Ibland kan man kasta sig in i nya relationer för snabbt. Man lär sig att lyssna på sig själv när man tittar på de känslor och känningar i kroppen som till exempel någon annans beröring väcker.
Vad händer om man har svårt att hålla fast vid sina gränser?
Att sätta gränser kan ibland vara svårt. Den andra personens reaktion kan göra en nervös. Det är vanligt att oroa sig för att den andra blir arg eller besviken eller att man blir avvisad ifall man säger nej. Att säga nej kan ibland leda till dåligt samvete och skuldkänslor.
Du är däremot inte ansvarig för den andra personens känslor. Ingen har rätt till din kropp.
Måste jag samtycka för att vara en annan person till lags?
Du behöver inte samtycka till någonting bara för att behaga en annan person. Om du samtycker för att vara en annan person till lags kan det bli svårare för dig att njuta av sex i framtiden. Du kan börja förknippa sex eller din sexpartner med obehagliga och plågsamma upplevelser.
Genom att hålla fast vid dina gränser ser du också till att du kan njuta av din sexualitet även i framtiden.
Vad händer om mina gränser har överskridits?
Ibland kanske man gör saker som inte känns bra. Det kan hända att man skuldbelägger sig själv efteråt.
Någon kan också ha överskridit dina gränser utan att du kunde göra något åt det. I till exempel en skrämmande situation kan man frysa till eller göra vad den andra personen vill. Då kan man leta efter orsaken i sig själv och undra om man borde ha gjort något annorlunda.
Det är viktigt att försöka vara medkännande när det gäller sina egna känslor. Du har förmodligen agerat på bästa möjliga sätt i det ögonblicket.
Kom ihåg
Du är inte ansvarig för om den andra personen inte vill acceptera dina gränser. Du har alltid rätt att inte samtycka.