Egenvårdsprogram
11. Krisfärdigheter
Känslorna kan flamma upp så snabbt att du inte hinner tänka. En stark känsla provocerar oss till impulsiva handlingar som kan ha otrevliga följder. Du inser först efteråt vad du gjorde. Räkningen för den tillfälliga lättnaden förfaller till betalning först senare.
Balans mellan acceptans och förändring
Ett fungerande liv och känsloreglering innebär en konstant balans mellan att acceptera känslor och förändra dem. Det är bra att försöka ta emot känslorna och tankarna som de är. Man behöver dock inte alltid agera på dem.
Också svåra känslor är en del av livet. Varje känsla har en betydelse och är en signal om någonting. Om du med tvång försöker radera eller ogiltigförklara känslor kan de bli kvar och störa dig en längre tid.
I stunder av smärta kan det hända att du inte inser att den dåliga känslan så småningom går över eller åtminstone förändras. Ingen känsla är dock permanent.
Ta en timeout
Att ta en timeout är en effektiv krisfärdighet. När du märker att du befinner dig i ett starkt känslotillstånd, stanna upp! Ta ett par djupa andetag och lägg märke till din upprördhet. Föreställ dig att du tar ett par steg tillbaka eller avlägsna dig konkret från situationen för en stund.
Tänk på vad följden av ett impulsivt beteende blir och välj därefter ditt sätt att agera. Om du fortfarande upplever ett för starkt känslotillstånd och vill agera impulsivt när du går tillbaka till situationen, så kan du ta en ny timeout.
Faserna i en timeout
- Stanna upp och ta ett par djupa andetag.
- Avlägsna dig konkret från situationen eller föreställ dig (visualisera) att du tar ett par steg bakåt.
- Fundera på vad du vill att ska hända i situationen och vad följderna ska vara.
- Upprepa vid behov punkterna 1–3.
Övning: Ta en timeout
Varför?
Du lär dig att ta en timeout när du känner att du behöver det.
Hur?
Öva på att under en veckas tid ta en timeout i så många situationer som möjligt där du upplever starka känslor. Läs exemplen och skriv ner dina egna situationer i rutorna.
Att vända bort uppmärksamheten
Det är möjligt att påverka sina känslor genom att medvetet välja vad man fäster sin uppmärksamhet på. Det är viktigt att flytta uppmärksamheten på något annat framför allt när man inte kan påverka situationen eller det inte är möjligt att ge utlopp för känslorna just då.
Det känslomässiga tillståndet dämpas när man förflyttar uppmärksamheten på något annat. På så sätt kan man upprätthålla funktionsförmågan och få gjort sådana saker man måste ta hand om.
I stunder av extrem ångest lönar det sig att avleda uppmärksamheten. Det är dock bra att bemöta känslorna och situationerna vid en lämplig tidpunkt. Att förflytta och avleda uppmärksamheten är en slags timeout. Du kan bestämma dig för att återkomma till saken senare.
Konkreta åtgärder dämpar smärtan
Det är lättast att avleda uppmärksamheten från ett starkt känslomässigt tillstånd med hjälp av konkreta åtgärder. Åtgärderna kan vara vad som helst som inte skadar dig själv eller andra. Exempel saker man kan göra är att läsa, lyssna på musik, motionera, virka, lösa korsord, rita, städa eller laga mat.
Att påverka kroppsfunktionerna
Aktiviteter som kraftigt förändrar kroppens temperatur eller fysikaliska tillstånd minskar också ofta på ångesten och smärtan. Sådana aktiviteter är till exempel att vinterbada, att växla mellan varmt och kallt vatten i duschen, hålla isbitar eller snö i händerna, doppa ansiktet i kallt vatten eller kraftigt ansträngande motion. Du kan till exempel springa upp och ner för trappor eller hoppa upp från en knäböj.
Skriv ner de distraktionsåtgärder som passar dig eller som du vill prova.
Övning: Mina egna metoder för att vända bort uppmärksamheten
Varför?
Du lär dig att flytta uppmärksamheten på något annat i en krissituation.
Hur?
Skriv ner hur du i en krissituation kan flytta din uppmärksamhet från det starka känslomässiga tillstånd du då upplever. Utöver de metoder du redan är bekant med ska du även ta med nya metoder som du vill prova på.
En del av aktiviteterna kan vara relaterade till att ändra kroppens temperatur och fysikaliska tillstånd. Medan en del kan vara sådana aktiviteter som du klarar av att göra trots att du upplever väldigt starka känslor.
Exempel:
- håll isbitar eller snö i händerna
- gå ut på en löprunda
- ordna skorna i tamburen
- läs en tidning
Mina metoder:
Att lugna ner sig med hjälp av sina sinnen
I en krissituation kan man lugna ner sig själv med hjälp av sina olika sinnen. Det kan hända att du redan automatiskt använder dig av detta sätt. Det lönar sig dock att öva på detta så att du även kan göra det mer medvetet.
Att lugna ner sig själv med hjälp av olika sinnen kan innebära vad som helst som du tycker om att göra. Här är några exempel:
Doft
Dofta till exempel på naturen, te, kaffe, kryddor eller fuktighetskrämer.
Smak
Smaka till exempel på kall glass, sodavatten som bubblar i munnen eller en fräsch apelsin.
Känsla
Du kan till exempel ligga i rena mjuka lakan eller göra en ansiktsmask, en peeling eller ta ett fotbad.
Syn
Titta till exempel på foton, lugnande landskap, färger, konst, föremål eller en städad lägenhet. Justera belysningen till exempel genom att tända ljus.
Hörsel
Lyssna till exempel på din favoritmusik, naturens ljud eller omgivningen.
Balans
Utmana ditt balanssinne genom att till exempel stretcha, yoga eller göra olika rörelseserier.
Övning: Mina egna sätt att lugna ner mig
Varför?
Du lär dig att lugna ner dig själv i en krissituation med hjälp av olika sinnen.
Hur?
Vad tycker du om att göra? Vilka saker, där du framför allt använder dig av dina sinnen, lugnar dig? Skriv ner dessa saker för dig själv.
Övning: Mina mål för att klara av en krissituation
Varför?
Du lär dig att identifiera vad som gör krissituationer svåra. Du hittar lämpliga sätt att få dig själv att må bättre, och du kan fortsätta att träna dem.
Hur?
Svara på frågorna i uppgiften antingen genom att skriva eller fundera.