Skip to main content

Egenvårdsprogram

2. VERKTYG

Känsloreglering innebär en förmåga att iaktta, uttrycka och reglera sina känslolägen. Känsloregleringen utvecklas i samverkan mellan temperament och uppväxtförhållanden i barndomen.

Känsloreglering är en färdighet som alla andra, det vill säga man lär sig och kan öva sig på det. I den här delen får du lära dig olika sätt att förbättra din känsloreglering.

Härnäst går vi igenom:

  • vad känsloreglering är
  • hur man minskar känslomässig sårbarhet
  • hur man kan öka positiva känslomässiga upplevelser

Du lär dig också att känna igen och namnge känslor samt iaktta situationer där känslorna påverkar dina handlingar på ett icke önskvärt sätt.

Övningarna är den viktigaste delen av egenvårdsprogrammet

Det är viktigt att du förutom att läsa informationen också gör övningarna.  

  • Genom att göra övningarna går du från att vara en läsare till en aktiv aktör.  
  • På så sätt tar du steg mot att förbättra din situation.  
  • Med hjälp av dem kan du kartlägga och fundera på lösningar till din situation.

Du har tillgång till materialet dygnet runt, oavsett var du är. Du kan spara övningar som du tycker om till exempel som bokmärken på din dator eller ta skärmdumpar med din telefon.

Färdigheter som hjälp vid känsloreglering

I den här delen får du information om olika känsloregleringsfärdigheter och kan öva på att använda dem.

Situationen och känslornas intensitet inverkar på hurdana känsloregleringsfärdigheter det lönar sig att använda vid varje given tidpunkt. I olika situationer behövs olika färdigheter.

Hur starka är dina känslor?

Du kan bedöma känslornas intensitet på skalan 0–100. När du uppskattar att intensiteten i dina känslor är cirka 70–100, bör du troligtvis prova krisfärdigheter. Vid mindre starka känslor kan du utnyttja färdigheter i känsloreglering och interaktion.

När dina känslor är någorlunda neutrala, är det bra att använda sig av färdigheter i medveten närvaro. Man är ofta tvungen att använda flera olika färdigheter samtidigt eller efter varandra.

0–50: FÄRDIGHETER I MEDVETEN NÄRVARO. När dina känslor är någorlunda neutrala, är det bra att använda sig av färdigheter i medveten närvaro.
50–70: KÄNSLOREGLERINGS- OCH INTERAKTIONSFÄRDIGHETER I mildare känslotillstånd kan du använda dessa.
70–100: KRISFÄRDIGHETER. Testa dessa när känslorna är intensiva.

Hur gör man övningarna?

Var börjar jag?   

Du kan bekanta dig med övningarna i vilken ordning som helst eller endast välja dem som passar dig bäst.

Du bör anteckna de övningar som du tycker är särskilt bra. På så sätt kan du återvända till dem på lång sikt.

Hur mycket tid ska jag avsätta?

Det är viktigt att du avsätter tillräckligt med tid för övningarna. Det är viktigt att du gör dem även om det känns svårt ibland.

Vissa övningar behöver upprepas tillräckligt många gånger för att åstadkomma en mer bestående förändring.

I följande video (1:21) får du tips om hur du gör övningarna i egenvårdsprogrammet. Samtidigt får du höra varför det är viktigt att förbinda sig till att öva.

Förändringar tar tid

Motivationen för att göra förändringar i livet varierar. Ibland kan man ha mer krafter att genomföra en förändring, ibland mindre. Kom ihåg att denna variation är helt naturlig.

Ingå ändå ett avtal med dig själv: prova på att följa anvisningarna i detta egenvårdsprogram och bedöm först efteråt om de varit till nytta för dig.

I denna del lär du dig olika sätt att återställa din funktionsförmåga och förnya dina sätt att tänka. Gör de övningar som du känner att du kan ha nytta av. Kom ihåg att lyssna på dig själv och dina inre resurser.