Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur behandlas substansmissbruk?

Substansmissbruk kan behandlas på många sätt. Till exempel hälso- och sjukvården, missbrukarvårdens specialtjänster och socialvården erbjuder professionell vård.

Missbrukarvårdens specialtjänster omfattar till exempel inrättningar för tillnyktring och avvänjningsvård, A-kliniken, ungdomsstationen, inrättningarna för missbrukarrehabilitering, hälsorådgivningen och dagcentren.

Substansmissbruk kan även behandlas med hjälp av egenvård, såsom detta egenvårdsprogram. Du kan genomföra programmet på egen hand eller som tillägg till övrig vård.

Egenvård av missbruk

Det lönar sig att då och då se över sitt drogbruk. Det är även värt att fundera på ifall man borde försöka minska eller sluta helt.

Följande tips kan hjälpa dig att nå ditt mål:

  • Se till att äta en hälsosam och mångsidig kost och att du får tillräckligt med sömn.
  • Gör motionerandet till en rutin. Du kan till exempel ta promenader, yoga eller gå på gym.
  • Gör upp ett schema för dagen och fyll dagen med rusmedelsfria aktiviteter.
  • Håll dig i rörelse och aktiv. Att vara inaktiv kan utsätta dig för återfall.
  • Skapa nya sociala nätverk och bygg upp relationer med personer som stöder ditt mål.
  • Gör upp en riskhanteringsplan.
  • Öva dig på att tacka nej till droger.

Kamratstöd

Flera instanser erbjuder kamratstöd till brukare och deras närstående. Grupperna erbjuder varierande former av stöd för olika delområden i livet, såsom för att bearbeta känslor, hantera relationsproblem och få en bättre kontroll över vardagen.

Känslan av samhörighet och att bli hörd stöder den som återhämtar sig från missbruk.

Använd sökmotorerna på internet för att hitta information om olika former av kamratstöd på din ort. Du kan till exempel bekanta dig med NA- och AA-grupperna, A-klinikerna, A-kilta och Elokolot-träffpunkterna i ditt område.

Avvänjningsvård

Avvänjningsvård innebär akut vård för att bryta ett missbruk. Eventuella abstinenssymtom kan behandlas med läkemedel.

Du kan få avvänjningsvård genom att kontakta närmaste missbrukarpoliklinik, ungdomsstation eller hälsocentral. Ifall situationen är akut kan man även få en remiss via jouren.

Vad kan jag få hjälp med i avvänjningsvården?

Avvänjningsvård genomförs till exempel för en problematisk användning av följande rusmedel:

  • alkohol
  • läkemedel
  • narkotika/droger
  • blandmissbruk.

Var genomförs avvänjningsvården?

Avvänjningsvården kan genomföras på en inrättning, inom öppenvården eller hemma. Situationen bedöms alltid individuellt och med hänsyn till det rusmedel som använts.

Vid avvänjning på en inrättning sker vården dygnet runt på en avdelning, där klienten övervakas och vissa rättigheter kan begränsas.

Vid avvänjning inom öppenvården följer klienten de anvisningar som ges av en yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården. Klienten gör överenskomna besök hos vårdpersonal.

Vid hemavvänjning sker avvänjningen i sin helhet i klientens hem. Yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården gör enligt överenskommelse stödbesök hemma hos klienten.

A-klinikens öppenvårdstjänster

A-kliniken erbjuder missbrukarvård inom öppenvården på flera orter. Tjänsterna omfattar till exempel samtalshjälp, par- eller familjemöten samt gruppverksamhet. En del av vården är också tillgänglig på nätet.

I vården försöker man utgå från klientens situation och ta i beaktande bl.a. den fysiska och psykiska hälsan samt sociala faktorer.

Det finns också olika tjänster med låg tröskel, såsom hälsorådgivning eller förebyggande rusmedelsarbete.

Opioidsubstitutionsbehandling

Opioidsubstitutionsbehandling innebär behandling av opioidberoende.

Hur substitutionsbehandlingen genomförs varierar beroende på situation och ort. Behandlingen omfattar läkemedelsassisterad behandling, dvs. dosering av läkemedelspreparat i enlighet med vårdplanen, samt olika psykosociala behandlingsformer. En förtrolig relation till den egna skötaren är en central del av vården.

Målet med substitutionsbehandling är:

  • att sluta använda rusmedel eller att minska på de negativa följder som rusmedelsbruket orsakar
  • att förbättra livskvaliteten.

Kom ihåg

Du hittar information om de olika formerna av kamratstöd nära dig genom att söka information på nätet om lokala NA- eller AA-grupper, A-kliniker eller A-Kiltas tjänster.