Skip to main content

Egenvårdsprogram

5. Att söka stöd hos andra

När en kris inträffat behöver man stöd och sällskap av andra. Att prata om saken gör det ofta lättare att analysera sina tankar och se andra alternativ på ett tydligare sätt. Det gör det även möjligt för andra att kunna hjälpa.

Tips för att söka stöd hos andra

1. Du bestämmer vem du pratar med

Fundera på med vem det känns tryggt och bra att prata. Kan du till exempel prata med en familjemedlem, släkting, vän eller för dig bekant yrkesperson, till exempel en lärare eller socialarbetare?

2. Bara du vet vad du vill berätta

Du kan själv välja vad du vill dela med dig av till andra. Du kan också prata om situationen mer generellt. Att bara berätta för någon annan att man mår dåligt är redan ofta till hjälp. Du kan börja med det och sedan berätta mer om du vill.

3. Välj en lämplig plats att prata på

Det är ofta lättare att berätta om något som känns svårt om man på förhand har tänkt ut när man ska ta upp saken. En lämplig tidpunkt för samtalet är när den andra inte har bråttom någon annanstans och man befinner sig på en lugn plats.

4. Berätta vad du önskar av den andra

Du kan börja med att berätta vad du skulle vilja prata om. Du kan till exempel säga: "Jag skulle vilja berätta en sak för dig som det är jobbigt att prata om, men det skulle betyda mycket för mig att få dela med mig av det.” Om du tycker att det känns nervöst att berätta kan du även nämna det.

Berätta också vad du önskar av den som lyssnar. Till exempel: “Jag önskar att du bara lyssnar och är här. Nu vill jag inte berätta mer, utan jag vill fortsätta den här dagen som vanligt.”

5. Umgås med andra

Även om du inte vill berätta för andra om din situation ska du försöka att inte dra dig undan helt från andra. Att dra sig undan gör ofta att man mår sämre på lång sikt.

När det känns som att ingen förstår

Om en annan person också berörs av samma kris är det ofta väldigt värdefullt att kunna dela med sig av sina erfarenheter med varandra. En person som varit med om något liknande kan förstå en mycket bättre än andra. Det går också att finna kamratstöd på distans, till exempel genom samtalsgrupper på nätet.

Om du inte vill dela med dig av dina erfarenheter till andra kan du få utlopp för dina tankar och känslor genom att till exempel skriva, rita eller röra på dig.

Övning: Att prata om något som är svårt

Varför?

Mitt i en kris eller svår situation är det normalt att reagera genom att dra sig undan eller känna sig ensam. I videon (3:26) nedan ger en psykolog fem tips som kan göra det lättare att berätta för någon annan om något som känns svårt.

Det kan kännas jobbigt och nervöst att berätta för någon annan. Om du förbereder dig går det ofta lättare att inleda samtalet. I denna övning lär du dig att öppna upp dig om det som känns svårt.

Hur?

Videon innehåller reflektionsuppgifter. Pausa videon då de dyker upp och gör anteckningar. På detta sätt kan du få mer nytta av övningen. Du kan även använda dig av svarsfälten. Läs frågorna nedan och svara på dem.

Loading ...

Kom ihåg

I en kris behöver man få stöd och sällskap av närstående. Det är du själv som bestämmer vem du vill berätta för samt när och var det sker.