Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur tar sig svårigheterna uttryck?

Hur koncentrationssvårigheterna yttrar sig är individuellt. Det varierar också i olika livssituationer. Koncentrationssvårigheterna framkommer framför allt i uppgifter som kräver precision eller långsiktighet, såsom studier eller arbete.

Det är vanligt att svårigheterna även påverkar vardagen. Man kan ha problem med tidshanteringen, ekonomin är vanskött eller så är hemmet i ett ständigt kaos. Det kan även vara svårare att klara sig i ett rutinmässigt arbete som kräver punktlighet än i en flexibel arbetsmiljö som värdesätter kreativitet.

Vissa upplever däremot att externa instruktioner och scheman gör saker lättare. I detta fall kommer problemen fram i situationer där prestationen är beroende av den egna planeringsförmågan och hur man genomför saker.

Ålder och livssituation påverkar  

I följande video (1:53) berättar personer med koncentrationssvårigheter om hur svårigheterna yttrade sig i skolåldern samt i vilka situationer de vanligtvis kommer fram i vuxenålder.

Fluktuationer i koncentrationsförmågan 

Oavsett orsaken till koncentrationssvårigheten så är det vanligtvis särskilt svårt att koncentrera sig på arbetsamma och tråkiga saker.

Man kan bli uppslukad av en ny hobby, en intressant bok eller av att planera en resa, och då kan det gå bra att koncentrera sig flera timmar i sträck. Om man däremot skriver en tentamen eller sitter i ett tråkigt möte kan störande faktorer eller ens egna tankar lätt stjäla all uppmärksamhet.

Dagarna kan vara hektiska och kaotiska. Ibland lyckas man göra saker först i sista minuten, om alls. Då är det typiskt att dra ut på tiden och hitta på skäl att skjuta upp även obligatoriska uppgifter. Att komma igång är ofta det svåraste och när man väl kommer igång blir det ofta lättare.

Vissa blir lätt intresserade av olika saker och dras ständigt till nya aktiviteter. När den ursprungliga entusiasmen avtar kan även trevliga saker bli på hälft. Till slut har man många oavslutade projekt.

Överdriven koncentration 

Ibland yttrar sig koncentrationssvårigheterna som en sorts överkoncentration alltså hyperfokus. Då fördjupar man sig så intensivt i en uppgift att man förlorar tidsuppfattningen och inte mera lägger märke till den omgivande miljön.

Det kan då vara svårt att komma ifrån uppgiften och göra något annat. Även avbrott kan vara irriterande. Man kan t.ex. städa i flera timmar och helt glömma bort det överenskomna mötet. Man kan försjunka i en bok eller spela långt in på natten, även om man vet att man har en tidig väckning på morgonen.

Överkoncentrationen kan riktas även mot irrelevanta saker. Man kan t.ex. fastna i att syssla med en liten del och fokusera på detaljerna och därmed glömma helheten. Då man gör en presentation kan man slipa på layouten så länge att man inte har tid att skapa det faktiska innehållet.

Koncentration och problem med memorering 

Memorering kräver att uppmärksamheten riktas mot det man ska lära sig. Om uppmärksamheten vandrar okontrollerat har man inte tillräckligt med tid för att bearbeta sakerna och koppla dem till tidigare kunskap. Det sker alltså ingen djupinlärning.

Koncentrationssvårigheterna kan göra det svårt att uppfatta det väsentliga eller att sätta sig in i saker. Arbetsminnet kan vara begränsat. Det leder till att man kan behålla och bearbeta i genomsnitt en mindre mängd information åt gången.

Det kan även vara svårt att bli motiverad att göra saker som känns mindre intressanta. Det kan hända att man använder studiemetoder eller sätt att utföra arbetsuppgifterna som fungerar dåligt. För vissa är det på grund av koncentrationssvårigheterna omöjligt att återkalla eller använda information t.ex. i en tentamen eller under ett jobbmöte.

ADHD-symtom och minnet 

Den kaotiska vardagen, otåligheten eller tendensen till frustration som hör till ADHD-symtomen kan i sig även leda till att minnet inte fungerar effektivt.

Är du rastlös, gör du saker på ett infall?

Särskilt personer med ADHD-symtom upplever överaktivitet och impulsivitet utöver koncentrationssvårigheterna.

Överaktivitet

Överaktivitet kan innebära rastlösa rörelser. Det kan handla om att ständigt byta ställning, trumma med foten eller pilla på något med händerna. Ibland kan överaktivitet vara mer som en inre rastlöshet, till exempel att tankarna rusar iväg eller att man har svårt att slappna av. 

Impulsivitet

Med impulsivitet menas att man har en tendens till att agera snabbt och ogenomtänkt. Den kan visa sig till exempel i form av otålighet, att man pratar i mun på andra, eller att man har okontrollerade känsloutbrott. Känslorna kan gå i vågor och man kan göra eller säga saker som man senare ångrar.

Ogenomtänkt beteende och snabba beslut kan få långvariga konsekvenser. Man kan gräla om onödiga saker eller fatta förhastade beslut till exempel i fråga om ekonomi, studier, arbete eller relationer.