Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur påverkar känslorna?

Koncentrationssvårigheter är förknippade med många negativa känslor, såsom frustration och besvikelse. Känsloupplevelser kan göra det ännu svårare att koncentrera sig.

Hur starkt man upplever känslor varierar från person till person och situation till situation. Känslor i sig är inte skadliga, men ett beteende som har sin grund i en stark känsla kan ha negativa följder.

När är känslor skadliga?

När man gör ett misstag eller glömmer bort något är det helt normalt att känna sig besviken eller till och med arg. Syftet med den negativa känslan är att förbereda oss för att förändra omständigheterna till det bättre. Känslorna aktiverar kroppen och psyket och det uppstår ett behov av att agera.

Problem uppstår om man agerar enligt känslan utan att tänka på konsekvenserna. Till exempel kan irritation över ett misstag utlösa en önskan eller impuls att kasta telefonen i väggen eller storma ut från mötet. Det är ändå inte ett konstruktivt sätt att agera. När den starka känslan avtar inser man detta ofta själv.

Om känsloupplevelsen är intensiv eller omdömet sviker så kan det vara svårt att stoppa behovet av att agera på ett visst sätt. Genom att öva och få erfarenhet kan man ändå bli bättre på detta.

Vilka är tankarna bakom känslan?

Många tror att det är situationen i sig som väcker känslan. I verkligheten påverkas känslan väsentligt av hur man själv upplever och tolkar det som har hänt.

Till exempel är det individuellt hur man reagerar på ett fel man själv gör. Vissa låter sig inte störas nämnvärt av sina egna misstag. Andra blir utom sig även av det minsta misslyckandet. Att reaktionerna varierar baseras ofta på olika tolkningar av vad ett misstag innebär.

Hur kan man hantera känslor? 

För att kunna hantera känslor bättre är det viktigt att förstå att en känsla bara är en känsla. Känslor kommer och går, och de är inte farliga. Det är inte nyttigt att försöka blockera eller undertrycka känslor. Det är inte alltid heller möjligt.

Det lönar sig att i stället fokusera på de saker man kan påverka. Vilken typ av situationer söker du dig till? Hur mycket ork och motivation har du i stunden? Hur tolkar du en situation som väcker känslor? Hur beter du dig? Hur kan du minska den eventuella skadan som känslorna orsakar?

Granska hur du hanterar känslor genom att fundera på tre olika faktorer: 1. omständigheterna, 2. tolkningarna och 3. beteendet.

1. Omständigheterna

I vilka situationer orsakar känslor mest problem för dig? Kan du minska på antalet gånger du söker dig till sådana situationer?

Alkohol och andra rusmedel intensifierar känslorna och försämrar omdömesförmågan

  • Fundera på förhand ifall och när du vill påverka ditt beteende genom att använda rusmedel.
  • Sök vid behov hjälp för att minska på användningen eller för att helt sluta.

Många är benägna att tappa besinningen när de är trötta

  • Se till att du får tillräckligt med vila och sträva efter en regelbunden dygnsrytm med rutiner.
  • Om morgnarna är svåra kan du komma överens med dina närstående om en tidsperiod då man får vakna i fred. Under den tiden förs inte diskussioner och man kräver inte saker av varandra.

Hunger kan orsaka irritabilitet

  • Även mindre fluktuationer i blodsockret kan påverka hur du mår. Skulle det vara en bra idé att ha med sig ett mellanmål ifall intervallen mellan måltiderna blir långa och nerverna därmed blir på helspänn?

2. Tolkningar

De antaganden och uppfattningar man har och hur man själv tolkar saker färgar ständigt de händelser man upplever. De känslor man har kan även klart förvränga tankarna. Detta kan leda till att världen och andra personer känns jobbigare än de i verkligheten är.

Extrema tolkningar upprätthåller eller intensifierar känslan och den eländiga sinnesstämningen. Att ifrågasätta och ändra på tolkningarna kan få dig att må bättre och minska behovet att agera impulsivt eller negativt.

Nedan följer exempel på tankar som kan intensifiera ett känslotillstånd och få en situation att eskalera.

3. Beteendet

Vad gör du om känslorna svallar? Vad skulle du vilja undvika att göra?

  • Om du tenderar att skrika åt andra kan du bestämma dig för att i fortsättningen skriva det du har att säga.
  • För många är det naturligt att avlägsna sig från situationen och gå till ett annat rum eller utomhus för att lugna ner sig.
  • För vissa räcker det med några lugna andetag.

Om även andra har liknande problem så kan ni tillsammans fundera på lämpliga sätt att agera i svåra situationer.

Kom ihåg

Känslor är inte farliga i sig, men de kan leda till skadligt beteende. Problem som orsakas av känslor kan förhindras genom att påverka omständigheterna samt de egna tankarna och det egna beteendet.