Egenvårdsprogram
Varför upplever jag saker på ett annat sätt?
Sinnena är
- syn
- hörsel
- lukt
- smak
- känsel
- balans
- rörelsesinnet, muskelsinnet och ledsinnet. Med hjälp av dessa tre sinnen vet man vilken position kroppen befinner sig i och hur man kan röra sig.
Sinnesintryck är individuella
Alla upplever inte sinnesintryck på samma sätt. Hur man upplever det kan bero på hur känsligt ens nervsystem är. Det är individuellt för alla.
Exempel: Någon kanske inte ens märker ett visst ljud. För en annan kan ljudet göra ont.
Exempel: Många märker inte att de har en tvättrådslapp på sina kläder. En annan klarar inte av att koncentrera sig eftersom hen hela tiden känner tvättrådslappen mot sin hud.
Neurotypiska personer vet eller minns inte nödvändigtvis att andra kan uppleva världen annorlunda. Om neurotypiska personer beter sig på ett sätt som gör personer inom autismspektrumet obekväma så gör de oftast inte det med flit.
Hur påverkar autism våra sinnen?
- Om man upplever intensivare sinnesintryck handlar det om sensorisk överkänslighet.
- Om man upplever svagare sinnesintryck så handlar det om sensorisk underkänslighet.
En och samma person kan vara både över- och underkänslig för sinnesintryck.
Man kan också ha svårt att uppfatta sinnesintryck. Det brukar kallas för problem med sensorisk integration.
Sensorisk överkänslighet
Sensorisk överkänslighet innebär att en person upplever sinnesintryck mer intensivt än de flesta andra. Sensorisk överkänslighet kan gälla ett specifikt sinne, flera sinnen eller alla sinnen.
Den sensoriska överkänsligheten kan till exempel visa sig på följande sätt:
- Starkt ljus stör eller gör ont.
- Ljud låter störande högt.
- Olika dofter stör.
- Matens smak eller sammansättning gör att man inte vill äta maten.
- Materialet i ett klädesplagg gör att det känns svårt att ha på sig.
- Beröring upplevs som smärtsamt.
Sensorisk underkänslighet
Sensorisk underkänslighet innebär att man upplever sinnesintryck svagare än de flesta andra.
Exempel: Underkänslighet i kroppens led- och muskelsinnen kan innebära att man har svårt att uppfatta sin kroppsposition.
Sensorisk underkänslighet kan leda till att man börjar söka sinnesintryck som de flesta andra skulle uppleva som obehagliga. Man kan söka sinnesintrycken genom att till exempel gå in i föremål, knuffa andra eller brottas med andra.
Då kan den sensoriska underkänsligheten se ut som självskadebeteende i andras ögon. Det är viktigt att se till att man inte skadar sig själv eller andra.
Kan man påverka hur sensoriskt känslig man är?
Sensorisk överkänslighet beror på att nervsystemet ser olika ut hos olika personer. Därför går det inte att lära sig att stå ut med sinnesintrycken.
Att skydda sig själv från för mycket sinnesintryck leder till mindre stress. Man kan skydda sig själv genom att använda hjälpmedel, såsom solglasögon. Man kan också skydda sig själv genom att välja hur man ska agera.
Exempel: Om man tycker att det är påfrestande med oljud och trängsel kan man handla vid tidpunkter då det bara finns få andra kunder i butiken.
Du kan se över hjälpmedel som passar dig i övning 6. Sinneshjälpmedel.