Egenvårdsprogram
2. Känn igen dina känslor
Hur känner jag igen mina känslor?
Känslor känns i kroppen
Känslor kan kännas i kroppen och i psyket. Olika känslor känns på olika ställen i kroppen. De påverkar kroppen på olika sätt.
Exempel: Nervositet kan få ditt hjärta att slå snabbt. Nöjdhet kan få din kropp att slappna av. Ångest kan kännas som ett tryck över bröstet. Sorg kan få dig att känna dig tom.
Känslor påverkar ens tankar
Känslor kan också märkas i ens tankar.
Exempel: När man är nöjd tänker man oftast positivt. Då är det lätt att tänka på trevliga saker. När man har ångest tänker man på bekymmer. Då kanske man tänker på alla sätt som något kan gå fel på.
Känslor påverkar hur vi beter oss
Olika känslor kan få en person att bete sig på olika sätt.
Exempel: En glad person kan vara energisk och pyssla på med olika saker. Hen kan berätta för andra om något som hen är glad över. En ledsen person kan vilja vara ensam. En ångestfylld person kanske inte vill gå till skolan eller lämna huset.
Varför finns det känslor?
Känslor uppstår inte av en slump. Syftet med känslor är att styra hur en person beter sig.
Känslor är viktiga signaler om dina behov och önskemål. Därför är det alltid viktigt att lyssna på dina känslor.
Många vill göra sådant som känns trevligt och som får dem på bra humör. Många vill undvika saker som känns jobbiga och väcker negativa känslor.
Inga känslor är rätt eller fel
Känslor uppstår automatiskt, utan att man bestämmer sig för det. Känslor är individuella. Samma situation kan väcka olika känslor.
Man ska inte undvika de jobbiga känslorna. Då kan de börja besvära en mer i livet. Även jobbiga känslor går över till sist. Det finns ingen känsla som varar för evigt.
Känslan kan bero på flera saker
Känslan handlar inte alltid om den situation du befinner dig i just nu. Känslan kan till exempel komma från tidigare negativa upplevelser. Känslan kan även komma av att man har misstolkat något som har hänt.
Exempel: Du kan uppleva rädsla trots att du egentligen inte är i fara. Om du har blivit biten av en hund kan du bli rädd för alla hundar. Du kan bli rädd även om hunden är långt borta och är i koppel.
Hur hanterar jag svåra känslor?
Det är inte möjligt att bara bestämma sig för att inte känna en specifik känsla längre. Däremot kan du göra det lättare att hantera känslan genom olika metoder.
Du kan i olika situationer använda olika sätt att hantera svåra känslor på. Det är bra om du kan använda flera olika metoder.
Här nedan finns olika metoder. Vilka av dem passar dig?
Övning: Känn igen dina känslor
Varför det är bra att göra övningen?
Du lär dig att känna igen dina känslor. Du lägger märke till i vilka situationer en känsla uppstår och var i din kropp den känns.
Du lär dig vilka situationer som väcker olika känslor hos dig. Du hittar metoder som du kan använda för att påverka hur du känner.
Hur gör man övningen?
Här nedan har vi gjort en lista med olika känslor. Tänk tillbaka på en situation där du har upplevt den känslan. Följ sedan instruktionerna. Fundera på känslan enligt instruktionerna.
Föreställ dig att du är en upptäcktsresande från rymden. Du vet ingenting om människors känslor. Du måste alltså rationellt lista ut hur känslor fungerar.
Glädje
Ångest
Besvikelse
Nöjdhet
Kom ihåg
- Du har rätt att känna alla känslor.
- Man kan inte välja hur man känner, men man kan välja hur man beter sig.
- Känslor är inte samma sak som handlingar. Bara för att du känner dig arg betyder det inte att du måste göra någonting elakt.