Egenvårdsprogram
Varför blir jag lätt trött?
Överbelastning innebär att man blir psykiskt och fysiskt trött av saker och upplevelser. Ju mer påfrestande saker det finns i livet, desto tröttare blir man.
Många saker kan vara påfrestande
Man kan bli överbelastad av till exempel
- sinnesintryck, till exempel oljud
- sociala situationer
- tidspress och stress.
Övergångar och förändringar är påfrestande
Det kan vara uttröttande med olika övergångar. En övergång kan vara till exempel att åka till ett fritidsintresse. Det är bra att avsätta tillräckligt med tid för att ta sig från en plats till en annan.
Livsförändringar är ofta jobbiga för personer inom autismspektrumet. En livsförändring är till exempel en flytt eller att börja i en ny skola. Sätt inte för stora krav på dig själv om det pågår förändringar i ditt liv.
Det är bra att berätta för andra att det är påfrestande
Man kan berätta för familjen eller i skolan att det känns jobbigt med plötsliga förändringar. Det är lättare att hantera förändringar om man får förbereda sig på dem.
Hur märker man att man är överbelastad?
Det är viktigt att märka tecken på överbelastning. När man planerar vardagens schema är det bra att tänka på vad man orkar och inte.
För mycket påfrestningar kan till exempel visa sig genom att du
- blir trött
- får ångest
- har låg sinnesstämning
- blir irriterad
- har starka känslor, till exempel att du lätt blir arg
- har svårt att koncentrera dig
- tycker att sådant som brukar vara roligt känns tråkigt
- vill vara ensam
- inte har lust att prata eller har svårt för att prata
- har svårt för att göra saker som du vanligtvis kan bra.
Hur kan man förebygga överbelastning?
- Planera din vardag så att du vet vad som händer när.
- Se till att du äter, dricker och sover regelbundet och tillräckligt.
- Försök inte göra för mycket. Fundera på om du har för mycket saker att göra.
- Se till att det finns tid för dig att göra ingenting.
- Gör en lista över saker som du blir avslappnad av att göra.
- Gör varje dag någonting som får dig att må bra.
- Om vardagen känns för tung kan du be någon närstående om hjälp.
Rutiner kan göra det enklare att orka
En person inom autismspektrumet upplever ofta att det är viktigt med rutiner. Det är lugnande att veta vad som kommer att hända till näst. Många tycker om att dagarna ser likadana ut.
Lämpliga rutiner kan hjälpa en att fortsätta må bra. Se till att du sover och slappnar av tillräckligt.
Ditt liv får se ut som du vill
Många neurotypiska personer tycker om variationer. Några av dem tycker om överraskningar. Deras beteende kan se kaotiskt ut för en person inom autismspektrumet. Hur en person inom autismspektrumet beter sig kan i sin tur verka stelt och inramat för andra.
Jämför inte dina rutiner med andras liv. Olika personer har olika livssituationer. Alla har olika mycket resurser och olika metoder för att återhämta sig.
För mycket påfrestningar kan leda till ett känslomässigt sammanbrott
Väldigt stressiga situationer kan leda till ett känslomässigt sammanbrott. Vid ett känslomässigt sammanbrott känns allt outhärdligt och omöjligt att stå ut med. Då kan man ha svårt att hantera sitt beteende.
En stressig situation kan leda till ett känslomässigt sammanbrott. Situationen kan till exempel innehålla mycket folk och oljud och överraskande saker.
Om man inte kan lämna situationen som orsakar stress kan stressen bli för hög. Känslorna kan variera från hopplöshet till raseri. När man upplever starka känslor kan man göra saker som man annars inte skulle göra.
Hur kan man förebygga ett känslomässigt sammanbrott?
Vem som helt kan vara med om ett känslomässigt sammanbrott. Det går att förebygga sammanbrotten genom förebyggande arbete. Det förebyggande arbetet sker genom att man observerar hur det känns i kroppen och vad man tänker.
Om du mår dåligt kan du
- lämna situationen
- gå till en lugn plats
- andas lugnt
- koppla bort distraherande saker. Exempel: Öronproppar kan hjälpa mot oväsen, och solglasögon eller en keps mot bländande ljus.
Kom ihåg
- Alla blir stressade ibland. En person inom autismspektrumet kan lätt bli stressad.
- Man kan bli särskilt stressad när ens sinnen blir överbelastade. Du kan till exempel bli stressad av en bullrig miljö. Det är påfrestande för hörseln.
- Det är väldigt viktigt att man tar hand om sitt välbefinnande. Fundera på vad du orkar göra. Finns det även saker i ditt liv som ger dig energi?
- Fritidsintressen och avslappning är viktiga sätt att återhämta sig på när man är överbelastad. Återhämtning gör det lättare att orka.