Egenvårdsprogram
Varför hjälper det att bemöta sin sorg?
Hela mångfalden av känslor är närvarande i sorgen
Den sorg som man känner på grund av klimatförändringen kan närmare handla om exempelvis utrotningshotade organismer, smältande glaciärer, snöfria vintrar, problem som människor i fattiga länder ställs inför, global ojämlikhet eller att man inte längre kan leva bekymmersfritt.
Även om sorgeprocessen också innehåller positiva känslor, så börjar den alltid med någon form av besvikelse eller förlust. Man kan exempelvis uppleva att den egna världsbilden har varit felaktig.
Trots att sorgen kan kännas svår så behöver man inte vara rädd för den. Såsom alla andra känslor har den ett specifikt syfte.
Sorgen har ett syfte
Sorgen bidrar till att man kan möta förändringar och uppskatta viktiga saker. När man stannar upp och tänker på sorgen över klimatet och naturen så värdesätter man också det goda som finns kvar. Då kan man känna tacksamhet för vad man tidigare har fått uppleva.
Genom att bemöta sorgen kan man gradvis anpassa sig till förändringen och i stället rikta in sig på framtiden. Man kan se det som att sorgen är till för att skapa en bättre framtid.
Sorgeprocessen kan jämföras med uppdateringen av en karta: gamla rutter tas bort och nya rutter sätts in på kartan.
Bearbetningen av sorg är en individuell process
Sorgen är ofta långvarig och har ingen specifik slutpunkt. Sorgen kan variera, förvandlas, komma och gå. Processen tar tid, den växlar och är individuell. Man kan också fastna på vissa ställen av den.
Efter en besvikelse eller förlust kan psyket så att säga fastna i rädslan för nya besvikelser. Då vågar man inte vara hoppfull. Vissa försöker undkomma sorgen med hjälp av olika nöjen och upplevelser.
Ett tecken på att man håller på att övervinna sorgen är att det börjar dyka upp nya och inspirerande tankar. Detta leder till en realistisk entusiasm för det liv som fortfarande finns kvar och som man ännu inte levt. När man har kommit tillräckligt långt i sorgeprocessen kan man acceptera det förflutna, nuet och framtiden.
Att hitta en balans i sorgeprocessen
Att bemöta allvaret i klimat- och miljökrisen är en modern livs- och utvecklingskris som är svår att undvika eller helt förbise. Därför är det meningsfullt att försöka finna en balans mellan att vidta klimatåtgärder, att sörja och att ta hand om sig själv.
Sorgen är förknippad med en sårbarhet och många svåra känslor som man ska stanna upp och begrunda i lugn och ro. Sorgen kan å andra sidan även vara en aktiverande känsla och framkalla en önskan att agera.
Som motvikt till sorgen och agerandet är det också bra att då och då ta distans till ämnet samt att ta hand om sin återhämtning och sitt välbefinnande.
Fundera på följande
Hurdan sorts klimat- och naturrelaterad sorg känner du?