Egenvårdsprogram
Hur kan man leva med klimatångest?
Hur mycket man kan göra för klimatet beror på ens livssituation, hur mycket inflytande man har samt ens privilegier.
Sorgeprocessen och all annan bearbetning av känslorna är däremot en livslång process för var och en. Den kan inte och behöver inte bli helt färdig.
Var och en har rätt att hålla ett lämpligt avstånd till ämnet, återhämta sig och bevara sådana faktorer i livet som ökar ens välbefinnande.
Tre sätt att leva med klimatångest
1. Att vidta klimatåtgärder
Klimatåtgärder kan både handla om att påverka samhället och att själv göra hållbara val. Att ta upp klimatkrisen till diskussion är också en klimatåtgärd. Att granska sina värderingar gör det lättare att vidta åtgärder.
Fördelarna med klimatåtgärder
Klimatåtgärder i enlighet med de egna värderingarna ökar känslan av välbefinnande. Det lindrar också ångesten på ett konstruktivt sätt. Dessutom har åtgärderna faktiskt en effekt, även om resultaten inte genast syns.
Om man inte agerar så löser sig inte problemet heller, utan leder till att man konstant känner sig stressad. Det kan även leda till att man upplever för mycket etisk stress, hjälplöshet och bristande delaktighet.
Utmaningen med klimatkrisen är att det finns oändligt mycket att göra. Därför är det viktigt att man funderar efter vilka åtgärder man vill vidta.
2. Att gå igenom en sorgeprocess
Sorgeprocessen omfattar mycket mer än att bara känna sorg. Det är viktigt att bemöta sorgen för att även kunna klara av flera andra känslor.
Många känslor relaterade till klimatångest, såsom rädsla eller ilska, kan komma till uttryck genom sorgen. Till exempel minnesstunder innehåller ofta också glädje och skratt samt en lång rad andra känslor.
När man bearbetar känslor är det viktigt att identifiera vad som försiggår i psyket samt vilka känningar som förekommer i kroppen. Dessa ska helst namnges och om möjligt även uttryckas.
Fördelar med att sörja
Sorgen förenar människor. Mångfalden av känslor är en inre resurs för mänskligheten. Att bemöta, dela och bearbeta känslor är stärkande.
Om man undviker att bearbeta känslor och sorg blir känslorna lätt uppdämda. Känslorna har en inverkan och påverkar beteendet omedvetet. Att inte kunna bearbeta känslor och sorg kan leda till cynism eller utmattning.
Det råder fortfarande brist på platser eller traditioner där man kunde dela sin sorg eller andra känslor som relaterar till klimatkrisen. Det är kanske därför sorgen och bearbetningen av känslor får så lite uppmärksamhet.
På nästa sida får du lära dig mer om varför det hjälper att bemöta sorgen.
3. Att ta hand om sitt välbefinnande
För att ta hand om välbefinnandet och återhämtningen är det viktigt att bland annat motionera, slappna av, äta hälsosamt, sova tillräckligt, känna social delaktighet och närhet till andra, delta i kulturell verksamhet och uppleva framgångar i vardagen.
Övningar som ökar det psykiska välbefinnandet är också nyttiga. Dessutom lönar det sig att ta pauser från den ständiga strömmen av nyheter.
Fördelar med att ta hand om sig själv
Om du inte vilar, återhämtar dig och tidvis håller tillräckligt avstånd till ämnet så orkar du till slut varken vidta åtgärder eller sörja. Hjärnan behöver ibland en paus från att bearbeta allt.
Se minidokumentären om klimatångest
I videon (5:32) får du bekanta dig med Satu-Marjas berättelse om klimatångest. Du får höra vilka saker som hjälper henne att klara av ångesten.
Satu-Marja för fram att hon bland annat finner glädje i att kunna handla med respekt för naturen på sin hemgård.
Hon har kunnat hitta likasinnade genom att öppet berätta om sina konsumtionskritiska levnadssätt och värderingar på sociala medier. Satu-Marja får kraft av att diskutera ämnet samt att föregå med gott exempel och därmed uppmuntra andra.
Kom ihåg
Det är inte alltid lätt att hitta en balans mellan att vidta klimatåtgärder, att sörja och att ta hand om sig själv.
Hur man uppnår en balans varierar beroende person, livssituation och från dag till dag.