Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur stark är min klimatångest?

Du kan uppskatta hur svår din klimatångest är med hjälp av följande skala. Hur svår ångesten är varierar ofta mycket. Detta beror bland annat på situationen och omständigheterna samt möjligheten att få stöd.

Det går inte att ställa diagnoser eller fastställa behovet av behandling på basis av denna skala. Skalan kan dock vara till nytta för att kunna få en bättre förståelse för hur man mår för tillfället.

Bekanta dig med de olika nivåerna av ångest. Bedöm vilken nivå som bäst beskriver din ångest för tillfället. Fundera särskilt på hur ångesten påverkar din funktionsförmåga och vardag.

Bedömning av hur stark ångesten är

1. Lindrig

Man upplever tidvis klimatångest. Funktionsförmågan är god. Ångesten påverkar inte vardagen.

2. Måttlig

Man upplever regelbundet klimatångest. Funktionsförmågan är god. Ångesten har en liten inverkan på vardagen. Man behöver ibland stöd eller samtalshjälp från närstående.

3. Betydande

Man upplever nästan dagligen klimatångest. Funktionsförmågan sätts då och då på prov.

Ångesten påverkar vardagen och leder exempelvis till sömnsvårigheter. Man behöver mycket stöd, assistans och samtalshjälp från närstående. Det kan behövas professionell hjälp.

4. Svår

Klimatångesten är nästan konstant. Ångesten har en tydlig inverkan på funktionsförmågan.

Man har stora svårigheter i vardagen och de affektiva symtomen är betydande. Det behövs vanligtvis mycket frekvent stöd och samtalshjälp. Professionell hjälp rekommenderas.

5. Mycket svår

Klimatångesten är konstant, den mal på och stärker sig själv. Funktionsförmågan är mycket nedsatt. Att snabbt söka professionell hjälp rekommenderas.

Kom ihåg

Klimatångest och -oro är nödvändiga reaktioner på världens miljöproblem. Miljöproblemen kan väcka väldigt varierande och motsatta tankar, känslor och reaktioner.

När behövs professionell hjälp?

Ångesten är ett viktigt budskap om behovet av förändring. Ångesten kan dock bli outhärdlig och kan då leda till en nedsatt funktionsförmåga eller att man känner sig lamslagen. Risken för detta ökar ifall man samtidigt upplever psykisk påfrestning på grund av andra faktorer samt har svårt att ta avstånd till svåra saker på ett sunt sätt. I dessa fall lönar det sig att prata med en närstående eller yrkespersonal inom hälso- och sjukvården.

Ifall det förekommer självdestruktivitet eller en märkbar försämring av verklighetsuppfattningen behövs alltid ytterligare hjälp. Det lönar sig även att vända sig till yrkespersonal ifall vardagen är outhärdlig på grund av ångesten eller om till exempel sömnlösheten håller i sig under en längre tid.