Egenvårdsprogram
2. VERKTYG
Det är möjligt att ta den värsta udden av klimatångest samt lära sig att leva med den.
Flera olika faktorer och aktiviteter som man använt sig av tidigare för att främja välbefinnandet på en allmän nivå kan även användas för att lindra klimatångesten. Exempelvis sådana saker såsom kärleksfulla och stödjande relationer, motion, tillräckligt med sömn, en hälsosam kost och att upprätthålla en naturkontakt.
Det är bra att komma ihåg att miljontals människor runtom i världen arbetar för att hejda klimatkrisen och antalet aktörer ökar hela tiden. Man kan få styrka av att hitta andra som känner likadant, dela ångesten, få kamratstöd och försöka finna en balans.
Övningarna ger dig verktyg för att kunna hantera ångesten
Trots att det inte är nödvändigt eller eventuellt möjligt att helt bli av med klimatångesten så är det ändå möjligt samt önskvärt att man försöker finna sätt som får en att må bättre. Att ta hand om miljön och människans välbefinnande går hand i hand. Ingendera kan utelämnas.
Vilken nytta har jag utav övningarna?
Övningarna med fokus på känsloregleringsförmågan tar inte bort orsakerna till miljöångesten. Det är inte heller meningen. Det går inte att lösa saker och ting enbart genom olika andningsövningar, och miljöångest är inte ett störningstillstånd som går att behandla med hjälp av övningar. Att göra övningarna gör det istället lättare att leva med de svåra känslorna.
Hur gör man övningarna?
Var börjar jag?
Du kan bekanta dig med övningarna i vilken ordning som helst eller endast välja dem som passar dig bäst.
Övningar som du tycker är särskilt bra ska du lägga på minnet och regelbundet återkomma till under en längre tid.
Hur mycket tid ska jag avsätta?
Det är viktigt att du avsätter tillräckligt med tid för övningarna. Det är viktigt att du gör dem även om det ibland känns svårt.
Vissa övningar behöver upprepas tillräckligt många gånger för att åstadkomma en mer bestående förändring.
Ensam eller tillsammans?
Fundera på om du vill göra dessa övningar på egen hand eller tillsammans med någon annan. Att göra övningarna tillsammans kan också vara ett bra sätt för dig att få dela med dig av sådant du funderar på till en närstående.
1-3 Att lyssna på hur man mår
Övningarna 1–3 handlar om att främja sitt välbefinnande. Med hjälp av övningarna kan du granska ditt förhållande till miljön samt öva på medkänsla, närvaro och naturkontakt.
Det lönar sig inte alltid att så snabbt som möjligt försöka bli av med klimatångesten. Om du bara kan så ska du stanna upp och försöka lyssna på vilket budskap känslorna har. Vad försöker ångesten säga dig?
4-6 Att bli bättre på att hantera känslor
Övningarna 4-6 handlar om att bemöta och bearbeta sorg och andra känslor samt tankar.
Psyket, liksom median och den allmänna diskussionen, fäster sig vanligtvis vid ytterligheter och problem. Det är dock värt att komma ihåg att det samtidigt förekommer både positiva och negativa utvecklingsförlopp.
7–10 Att agera och våga hoppas
Övningarna 7–10 handlar om att agera och förhålla sig till framtiden.
I klimatdebatter efterfrågas ofta hopp. En aktiv förhoppning är dock inte detsamma som önsketänkande. En aktiv förhoppning konkretiseras i att man beslutar sig för att agera även om läget ser riktigt illa ut.
Följande video (1:21) innehåller tips om hur du gör övningarna i egenvårdsprogrammet samt information om varför det är viktigt att förbinda sig till att öva regelbundet.
I den här delen
- 1. Att undersöka miljökänslorna
- 2. Att identifiera inre resurser
- 3. Att bedöma balansen i livet
- 4. Att öka medkänslan
- 5. Att identifiera klimatkänslorna i kroppen
- 6. Att uppleva sorg och tröst
- 7. Att reglera känslor
- 8. Att identifiera skadliga tankesätt
- 9. Att hitta lämpliga aktiviteter
- 10. Att påverka framtiden