Skip to main content

Egenvårdsprogram

​​​Hur går jag vidare?

Du har nu slutfört egenvårdsprogrammet. Fint!

 I följande video (1:20) får du tips på hur du kan ta hand om ditt psykiska välmående efter att du slutfört egenvårdsprogrammet.

Förhoppningsvis fick du nyttig information, nya idéer och verktyg. Det lönar sig att fortsätta göra de övningar som passar dig. Var också i fortsättningen uppmärksam på hur du hanterar din vardag och sträva efter att ta hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Tillåt dig själv vilodagar och planera till och med in dem i förväg. Planera också in motion och meningsfulla aktiviteter i veckokalendern.

Kom ihåg

Det är inte bra att bli ensam med klimatångesten. Klimatångest är inte i sig ett psykiskt problem, men den kan utlösa eller öka dem.

Tveka inte att söka hjälp ifall klimatångesten förvärras eller ifall du upplever att den leder till att din funktionsförmåga blir nedsatt eller att din livskvalitet försämras!

Vad ska jag göra om egenvårdsprogrammet inte hjälpte mig tillräckligt?

Ifall ditt tillstånd blir värre, din funktionsförmåga försämras och du börjar må sämre ska du överväga professionell hjälp. Om du redan har en vårdkontakt ska du berätta för din kontaktperson hur du mår.

Olika organisationer för psykisk hälsa erbjuder stöd för att hantera klimatångest och övriga känslor.

För att kartlägga hur svår din klimatångest är kan du använda dig av följande skala.

Professionell hjälp och kamratstöd

Det centrala i hanteringen av klimatångest är att man har möjlighet att få stöd av andra och känna att man inte är ensam. Man kan uppleva att det inte finns likasinnade i närheten, framför allt ifall man bor på en mindre ort.

Känsla rf, en förening som fokuserar på klimatkänslor och som grundats av yrkesutbildade personer inom social- och hälsovården, och MIELI rf:s projekt Miljön och framtiden i sinnet (2023–2025) erbjuder stöd både på grupp- och individnivå för att hantera bekymmer relaterade till klimatet, miljön och framtiden.

Om du upplever att du behöver stöd för dessa känslor, bekymmer och ångesten kan du med låg tröskel ta kontakt per e-post, telefon eller via Tukinet-tjänsten.

Exempel på andra aktörer som erbjuder stöd:

  • MIELI rf:s kristelefon
  • Sekasin-chatten
  • Solmussa-chatten (Tukinet)

Mer information och länkar om klimat- och hållbarhetsfrågor samt välbefinnande:

På engelska/In English:

På svenska:

Om du inte har en vårdkontakt och du känner att du behöver en ska du kontakta primärvården, till exempel hälsostationen, företagshälsovården eller en privat läkarstation. Mer information om hur du söker hjälp finns i delen om mentalvårdstjänster.

Tack!

Vi önskar dig lycka till med ditt fortsatta arbete och att du finner glädje i livet!

Fick du hjälp av egenvårdsprogrammet för klimatångest?

Vill du ge oss respons på innehållet eller komma med utvecklingsförslag? Vi tar gärna emot både ris och ros.