Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur känner man igen klimatångest?

Klimatångest kan definieras som en samling stressande eller svåra tankar, känslor och känningar i kroppen. Ångesten kan leda till rädsla eller till och med skräck, förtvivlan, sorg och ilska.

Det är också vanligt att känna skuld och att känna sig misslyckad.

I videon (2:39) berättar psykolog Sami Kivikkokangas vilka känslor och känningar klimatångesten kan medföra. Du får veta hurdana symtom det lönar sig att reagera på. Symtomen kan till exempel behandlas med hjälp av detta egenvårdsprogram.

Det är svårt att undvika informationen om klimatförändringen. Mitt uppe i vardagen kan det dock vara svårt att lägga märke till vilka känslor informationen väcker hos en. Den kan orsaka till och med för mycket oro eller så har man kanske redan blivit avtrubbad.

Obehagliga känslor är en del av vardagen. Ibland håller de sig borta och ibland är man väldigt medveten om dem. Det är möjligt att leva ett normalt liv trots att man samtidigt upplever många svåra och komplicerade känslor.

Att samtidigt känna oro och hopp kan leda till att man aktiverar sig. Därför är det viktigt att man försöker uppskatta ångestkänslorna. De är förknippade med förmågan att upptäcka problem och en önskan att rätta till dem.

Hur kan klimatångesten ta sig uttryck?

Klimatångesten eller -oron kan ta sig uttryck på många sätt. Ångesten syns ofta inte utåt. I många sociala situationer kan tröskeln för att prata om dessa känslor vara hög.

Klimatångesten kan ta sig uttryck:

  • i psyket i form av orostankar samt olika känslor.
  • i kroppen i form av "kamp, flykt eller stelna till"-reaktioner eller övriga stressymtom.
  • i beteendet i form av att man följer med nyheterna, att man gör bra klimatval, engagerar sig på samhällelig nivå eller eventuellt som problem i ens sociala relationer.

Är klimatångest skadligt?

Klimatångest kan leda till sömnsvårigheter och nervositet. Den kan göra det svårt att upprätthålla sociala relationer samt orsaka problem med studier eller arbetet. Det kan också bli svårt att göra vardagliga val, såsom att köpa mat och förnödenheter.

Ibland kan klimatångesten leda till att man blir deprimerad. Då kan ens sinnesstämning vara mycket låg och man känner sig lamslagen.

Klimatångesten kan även eskalera till den grad att vardagen spårar ur eller blir outhärdlig. Det kan bli omöjligt att planera för framtiden. I dessa fall är det viktigt att ta hand om sitt psyke, till exempel med hjälp av detta egenvårdsprogram.

Är klimatångest nyttigt?

Ångest är en hälsosam reaktion i en hotfull situation. Klimatångesten kan även vara en stärkande kraft som driver en till förändring. Detta kräver ofta att man får kamratstöd för sina känslor och att man hittar lämpliga handlingskanaler.

Man kan vara stolt över att man har uppmärksammat den globala situationen samt är redo att handla.

Klimatångesten väcker ofta djupgående och existentiella frågor om livet. Det kan hända att ångesten, trots att den är smärtsam, gör det lättare att klargöra vad som är viktigast och mest meningsfullt i livet.

Att dela ångestkänslorna kan förena människor.

Kartläggning: Mina miljökänslor

Varför?

I denna övning får du begrunda vilka känslor klimatkrisen väcker hos dig.

Använd dig av de listade känsloorden för att kunna beskriva reaktioner som annars kan vara svåra att förklara i ord.

Genom att skriva om dem kan du identifiera och dessutom bearbeta dina känslor. På så sätt kan du se på dem ur ett nytt perspektiv och kanske få en drivande insikt.

Hur?

Bekanta dig med listan över känslor nedan. Fundera på vilka av dessa känslor som är förknippade med din klimatångest. Kryssa för de känslor som du upplever.

Loading ...

Kom ihåg

Klimatångesten kan ta sig uttryck i form av orostankar och kroppsliga reaktioner. Man kan även exempelvis känna sorg, rädsla, ilska, hjälplöshet eller skuld. Alla dessa känslor och känningar i kroppen har ett syfte.