Skip to main content

Egenvårdsprogram

Hur går jag vidare?

Du har nu slutfört egenvårdsprogrammet för unga med koncentrationssvårigheter. Fint!

I följande video (0:56) får du veta mera om hur du kan ta hand om ditt psykiska välbefinnande efter att du slutfört egenvårdsprogrammet.

Du har förhoppningsvis fått användbar information, nya idéer och verktyg för att kunna hantera dina koncentrationssvårigheter. Det är bra att fortsätta göra de övningar som passar dig. Var också i fortsättningen uppmärksam på hur du hanterar din vardag och sträva efter att ta hand om dig själv på bästa möjliga sätt.

Tillåt dig själv vilodagar och planera dem till och med i förväg. Planera också in motion och meningsfulla aktiviteter i veckokalendern.

Kom ihåg

Tveka inte att söka hjälp ifall dina koncentrationssvårigheter förvärras eller om du känner att symtomen väsentligt försämrar din funktionsförmåga och livskvalitet. Sök hjälp via skolan eller hälsocentralen för att kunna berätta om hur du mår för yrkespersonal inom hälsovården.

Vad ska jag göra om egenvårdsprogrammet inte hjälpte mig tillräckligt?

Stöd av andra

Det är viktigt att våga diskutera koncentrationssvårigheterna hemma och i skolan. Koncentrationssvårigheter som har uppstått på grund av en svår livssituation kan gå över av sig själv eller genom att man fokuserar på att ta hand om sitt psykiska välbefinnande och på att vila tillräckligt.

Du kan också använda dig av kamratstöd, dvs. söka upp andra som upplever liknande problem som du. Kamratstöd förekommer både i gruppform och på tumanhand. Träffarna kan vara både ansikte mot ansikte och på distans eller så kan man diskutera på nätet. Det finns också kamratstödsverksamhet som handleds av social- och hälsovårdspersonal.

Du kan höra dig för om kamratstöd via till exempel de nedanstående organisationerna. Du behöver inte ha en diagnos för kunna att be om hjälp.

Professionell hjälp

Du kan få stöd för svårigheter med skolgången från skolan, till exempel via en skolpsykolog, speciallärare eller kurator. Det är möjligt att främja din koncentrationsförmåga genom olika specialarrangemang i klassen och vid provtillfällen.

Du kan tipsa skolan om följande sidor avsedda för lärare:

Ifall koncentrationssvårigheterna orsakas av en specifik sjukdom eller ett syndrom lönar det sig att diskutera med en läkare. Hen kan bedöma situationen bättre och vid behov hänvisa dig vidare.

I vissa fall, såsom vid neurologisk sjukdom eller inlärningssvårigheter, är det möjligt att få neuropsykologisk rehabilitering för att stöda koncentrationsförmågan och informationsbearbetningen, dvs. hur hjärnan hanterar och bearbetar information. Hälso- och sjukvårdspersonalen kan ge dig ytterligare information om detta.

Behandling av ADHD

ADHD behandlas med läkemedelsfri behandling eller läkemedelsbehandling.

Om man lider av en påtaglig oförmåga att koncentrera sig samt av hyperaktivitet är det bra att be om stöd för att klara av vardagen och skolgången. Man behöver inte ha en diagnos för att kunna få stöd. En utredning om möjligheten till fortsatt stöd inleds vanligtvis via skolan.

Om det stöd man har fått inte räcker ska man uppsöka en läkare. Läkaren bedömer vid behov ifall det är möjligt att få läkemedelsbehandling. Det bästa vårdresultatet uppnås oftast genom en kombination av läkemedelsfria behandlingsformer samt läkemedelsbehandling.

Nätterapi

Personer som är 16 år eller äldre kan få hjälp via nätterapi.
 
Om du känner att du har fått en bra start men vill ha ytterligare stöd kan du diskutera möjligheten till nätterapi med din läkare.

Nätterapi går ut på att man gör olika uppgifter på egen hand på datorn eller med en smartapparat. En nätterapeut ger respons på de uppgifter som du gör och svarar på dina frågor. I nätterapin behandlas delvis samma teman som i detta vårdprogram, och du får göra fler övningar.

Du genomför terapin varje vecka i ca 3–4 månader. I terapin fortsätter du att reflektera över dina svårigheter och lära dig nya beteendemönster med hjälp av information i form av texter, videor och övningar.

När nätterapi erbjuds i rätt tid och med rätt fokus har det visat sig ge lika bra resultat som psykoterapi på mottagning.

Nätterapin kan vanligtvis inledas inom en vecka efter att läkaren har utfärdat remissen.

Andra nyttiga egenvårdsprogram

Tack!

Vi önskar dig lycka till med ditt fortsatta arbete och att du finner glädje i livet!

Fick du hjälp av egenvårdsprogrammet?

Vill du ge oss respons på innehållet eller komma med utvecklingsförslag? Vi tar gärna emot både ris och ros.