Egenvårdsprogram
1. VAD HANDLAR DET OM?
Kom ihåg
Koncentrationssvårigheter innebär svårigheter att koncentrera sig på det man måste eller borde göra.
Koncentrationssvårigheter kan göra det svårare att till exempel lära sig saker, hantera vardagen och upprätthålla sociala relationer.
Det går att förbättra sin koncentrationsförmåga.
I bästa fall riktas uppmärksamheten automatiskt på det man ska fokusera på. Vid behov flyttas sedan uppmärksamheten vidare till nästa sak. Ibland måste man anstränga sig lite och fatta vissa beslut för att kunna koncentrera sig.
Ibland vandrar tankarna iväg. Det kan till exempel hända att man börjar titta ut genom fönstret eller inspektera någon detalj på en kompis kläder när man borde lyssna på läraren. När man läser en bok kan man märka att man egentligen tänker på gårdagens träning eller på en serie man följer.
Koncentrationssvårigheter
Koncentrationssvårigheter innebär inte att man inte kan koncentrera sig på någonting alls. Det innebär att det är svårt att koncentrera sig på det man måste eller borde koncentrera sig på i just den stunden.
Man tappar lätt fokus och uppmärksamheten riktas mot något annat. Det kan ta lång tid att göra även enkla saker. Man kan glömma bort inlämningsdagar, deadlines och saker man har bokat in. Man kanske inte klarar av att hänga med i vad andra pratar om.
När man är trött kan det vara särskilt svårt att få saker gjorda och orka med något. Ibland kan det vara svårt att lugna ner sig så pass mycket att man kan koncentrera sig på exempelvis skoluppgifter.
Vilka följder har koncentrationssvårigheter?
Koncentrationssvårigheter kan göra det svårare att klara av skolan. Långvariga svårigheter kan leda till dåliga betyg. På så sätt kan koncentrationssvårigheter påverka ens framtid, till exempel möjligheten att få en studieplats.
Det kan vara frustrerande när man inte klarar sig så bra som man skulle kunna göra. Man kan bli nedslagen av sina misslyckanden och den dåliga respons (feedback) man får. Det kan vara svårt att lita på sina förmågor och att lägga märke till sina goda sidor.
Koncentrationssvårigheterna kan även påverka ens sociala relationer.
Att förbättra koncentrationsförmågan
Som tur är går det att förbättra sin koncentrationsförmåga. Det här egenvårdsprogrammet är avsett både för mer bestående koncentrationssvårigheter, såsom ADHD, och för mer tillfälliga problem med koncentrationsförmågan.
Det är vanligt med koncentrationssvårigheter hos unga
När man är ung håller hjärnan fortfarande på att utvecklas. Rastlöshet och känslostormar är i viss utsträckning en del av den normala utvecklingen hos alla.
Det är också vanligt att påfrestande och tunga situationer i vardagen leder till att koncentrationsförmågan försämras. I dessa fall handlar det oftast inte om en bestående svårighet.
I videon (1:31) nedan berättar en specialistläkare i ungdomspsykiatri hur till exempel sömnbrist, stress och prestationskrav kan försämra koncentrationsförmågan. Fundera på om dessa faktorer även påverkar dig.