Skip to main content

Egenvårdsprogram

Var kan jag få hjälp?

Vad ska jag göra om egenvårdsprogrammet inte hjälpte mig tillräckligt?

Tveka inte att söka hjälp om dina psykosliknande symtom förvärras eller om du känner att de hindrar din funktionsförmåga och försämrar din livskvalitet.

Om du redan har en vårdkontakt kan du berätta för din kontaktperson hur du mår.

Om du inte har en existerande vårdkontakt ska du kontakta primärvården, till exempel:

  • skolhälsovården
  • hälsocentralen
  • arbetshälsovården
  • en privat läkarstation.

Mer information om hur du söker hjälp finns i delen om mentalvårdstjänster.

Professionell hjälp 

I vården av psykosliknande symtom används ofta psykologiska behandlingsmetoder som baserar sig på samtal. Ifall de inte är till tillräcklig hjälp kan man utreda ifall det finns behov av läkemedelsbehandling.

Psykologiska behandlingsmetoder bygger på metoder som i studier och klinisk verksamhet visats vara effektiva.

Samtalsterapi

Kortvarig samtalsterapi erbjuds av till exempel primärhälsovården såsom skolhälsovården och hälsostationer.

Förutom själva diskussionen är det även vanligt med olika övningar som hjälper en att identifiera de tankar, känslor och beteenden som ger upphov till och upprätthåller symtomen. Med hjälp av övningar är det möjligt att påverka sitt beteende och tankesätt. Övningarna som utförs liknar ofta dem som förekommer i detta egenvårdsprogram.

Om du har en diagnostiserad psykisk störning som äventyrar din studie- eller arbetsförmåga kan du ha rätt till rehabiliterande psykoterapi med ekonomiskt stöd av FPA. På vissa områden i Finland kan man även få psykoterapi med en servicesedel som beviljas av den offentliga hälso- och sjukvården.

Läkemedelsbehandling

Läkemedelsbehandling kan användas som komplement till övrig vård för att lindra symtom. Tala med din läkare om ditt eventuella behov av läkemedelsbehandling.

Nätterapi

För tillfället finns det inte nätterapi för vård av psykosliknande symtom. Det finns däremot nätterapi för ångest- och depressionssymtom som ofta förekommer i samband med psykosliknande symtom. Att behandla ångest- och depressionssymtomen leder ofta till att även de psykosliknande symtomen minskar.

Nätterapi finns tillgängligt för personer som fyllt 16 år.

Nätterapi är en terapi som genomförs via en egen dator eller smart enhet. En nätterapeut stöder dina framsteg i behandlingen. I nätterapin går man igenom delvis liknande teman som i detta egenvårdsprogram och du får även göra flera övningar.

Du deltar i terapin varje vecka i ca 3–4 månader. Du fortsätter att fundera på dina problem och lär dig nya beteendemönster med hjälp av information, videofilmer och övningar. När nätterapi ges i rätt tid och med rätt fokus har den visat sig ge lika bra resultat som psykoterapi på en mottagning.

Hur får jag vård?

Du behöver inte klara av symtomen på egen hand. Prata med en pålitlig vuxen.

Det viktigaste är att berätta hur du mår för någon och att du får prata med en professionell. Yrkespersonen hänvisar dig vid behov vidare.

Nätterapin börjar vanligtvis inom en vecka från att remissen utfärdats.

Kom ihåg

Det kan räcka med egenvård för psykosliknande symtom. Ifall egenvården inte hjälper dig tillräckligt ska du kontakta sjuk- och hälsovården. Yrkespersonen hjälper dig att finna rätt vård och hjälper dig vidare.

Svåra psykotiska symtom kräver alltid bedömning av en yrkesperson och mer avancerad vård.