Egenvårdsprogram
Vad beror symtomen på?
Orsaker till symtomen
Följande faktorer kan öka risken för eller förstärka lindriga hallucinationer eller vanföreställningar
- individuella egenskaper t.ex. ärftliga faktorer
- situationsbundna faktorer t.ex. stress
- rusmedel
- sömnbrist
Symtomens svårighetsgrad varierar
Enstaka upplevelser av lindriga hallucinationer eller vanföreställningar är vanliga och ofarliga. Ifall det förekommer många sårbarhetsfaktorer eller bakomliggande orsaker så kan symtomen vara svårare. Då förekommer de oftare, är starkare och mer störande.
Symtomen kan även minska ifall vissa bakomliggande orsaker minskar.
Man kan alltså ibland ha svårare, ibland lindrigare symtom. Till exempel stressnivå kan vara en faktor som inverkar på symtomens svårighetsgrad.
Att tolka sina symtom
En del av de lindriga hallucinationerna och vanföreställningarna kan anses vara ens egna tolkningar eller slutsatser om de konstiga upplevelserna. Detta innebär att en del av symtomen orsakas av hur man själv tolkar sina symtom och upplevelser.
Ifall man har en hörselhallucination kan man till exempel förklara det för sig själv som att man verkar ha ett microchip i hjärnan. Ifall man har en synhallucination och ser en främmande person hemma hos sig kan man till exempel börja misstänka att det faktiskt är en utomstående person där.
På detta sätt blir de egna tolkningarna om upplevelserna en del av symtomen. Det kan leda till att symtomen blir mer skrämmande.
Hur lönar det sig att förhålla sig till symtomen?
Då man märker att man upplever något konstigt kan det vara till hjälp att försöka tolka dem som direkta sinnesförvrängningar, hallucinationer eller vanföreställningar. Man kan till exempel tänka: "Det här är igen något som mitt psyke producerat. Det är ingen fara".
Kom ihåg
Symtomen kan öka eller minska beroende på olika faktorer. Speciellt viktigt är hur man själv uppfattar sina symtom.