Egenvårdsprogram
När är det fråga om en sjukdom?
Då de hallucinationer och vanföreställningar man har är lindriga inser man att upplevelserna och sinnesintrycken inte nödvändigtvis är verkliga.
Då man har en psykos är det däremot mycket svårare att urskilja vad som egentligen är verkligt. Psykos innebär ett tillstånd då hallucinationerna och vanföreställningarna är mycket svåra och långvariga.
Symtomens svårighetsgrad varierar
Man kan se på hallucinationerna och vanföreställningarna som en sträcka eller ett kontinuum. I ena ändan finns lindriga symtom som förekommer sällan samt små förvrängningar av ens upplevelser och tankar. Dessa symtom känns obetydliga och går lätt att förbise.
I den andra ändan finns liknande symtom, men de förekommer ofta. De känns svåra och störande.
Antalet symtom och hur svåra de är kan variera beroende på situationen.
Är symtomen ett tecken på en psykisk störning?
Ifall hallucinationerna, vanföreställningarna och de konstiga upplevelserna är lindriga är det ofta inte fråga om en psykossjukdom.
Lindriga hallucinationer och vanföreställningar utgör inte i sig en diagnostiserbar sjukdom utan kan ses som en samling av ovanliga upplevelser. Symtomen kan diagnostiseras som en psykos först då de är så svåra att de avsevärt stör vardagen.
Vad kan symtomen bero på?
Olika ovanliga upplevelser kan förekomma i samband med flera olika psykiska störningar eller tillstånd. Det är vanligt att ha overklighetskänslor till exempel under en panikattack.
Psykosliknande symtom kan även uppkomma på grund av stark stress, sömnlöshet eller rusmedelsbruk.
Hur vanliga är symtomen?
Lindriga hallucinationer och vanföreställningar är ganska vanliga. De förekommer hos ca 20 % av personer under 13 år och hos ca 7 % av personer som är 18 år eller äldre.
Trots att symtomen är ganska vanliga så kan de ändå kännas besvärliga.
Vad ökar eller minskar på symtomen?
Symtomen kan öka till exempel vid stress, sömnsvårigheter samt rusmedelsbruk. Ett tryggt och balanserat liv kan däremot skydda en från symtom även om man skulle ha en biologisk sårbarhet för att uppleva lindriga hallucinationer och vanföreställningar.
Psykossjukdomar
Det finns flera sjukdomar med psykossymtom. Dessa kallas för psykossjukdomar.
Vid psykossjukdomar är verklighetsuppfattningen väldigt störd. De vanligaste symtomen är svåra hallucinationer och vanföreställningar. Den vanligaste psykossjukdomen är schizofreni.
Brist på insikt om symtomen är typiskt. Det innebär att den som insjuknat i en psykossjukdom själv tror att hallucinationerna och vanföreställningarna är verkliga. Hen kan till exempel tro att någon eller något styr hens tankar utifrån eller att hen blir övervakad och förföljd.
Vid psykossjukdomar är det med andra ord svårt att inse att symtomen uppstår i det egna psyket.
Kom ihåg
Det lönar sig att uppsöka en läkare ifall man upplever störande och långvariga symtom. Ifall man har enstaka och övergående konstiga upplevelser behöver man ofta inte oroa sig.